Top50 Glas publike

Više od 500 miliona Android korisnika instaliralo aplikacije sa opasnim malverom

Već neko vreme se govori o opasnim malverima koji zaposedaju Google Play Store, te su poslednjih meseci mogla da se čuju upozorenja o aplikacijama koje su se u prodavnici nalazile mesecima, čak godinama, i koje je preuzelo više miliona korisnika.

PCPress.rs Image

Najnovije upozorenje odnosi se na četiri VPN i dve selfie aplikacije, koje je ukupno preuzelo preko 500 miliona korisnika, a koje sadrže opasni adware koji može da nanese velike štete. Tako su VPN aplikacije pogođene korisnike bombardovale reklamama, a cilj je bio da napadači dobit steknu preko broja prikazivanja. Sve četiri aplikacije potekle su iz Kine, a dve imaju skoro identičan kod, što ukazuje na to da bi mogle da potiču od istih napadača. Radi se o aplikacijama HotSpotVPN, Free VPN Master, Secure VPN, te CM Security Applock AntiVirus, a korisnicima se preporučuje da ih uklone sa svojih uređaja.

VPN aplikacije preuzelo je preko 500 miliona korisnika, dok je dve selfie aplikacije na svoje uređaje otpremilo milion i po žrtava, a radi se o aplikacijama Sun Pro Beauty Camera i Funny Sweet Beauty Selfie Camera koje ekrane ugroženih telefona takođe opsedaju reklamama. Ističe se da dozvole koje se dodele aplikacijama mogu da nanesu više štete nego same reklame, a tu spada snimanje audio zapisa bez znanja korisnika, instaliranje prečica, te automatsko pokretanje aplikacija nakon restartovanja uređaja.

Pročitajte i:  Microsoft: Borba protiv Microsoft 365 malvera

PCPress.rs Image

Problematične aplikacije su uklonjene iz Google prodavnice, a eksperti ističu da su najopasnije zbog toga što se adware često smatra trivijalnom komplikacijom, iako bi maliciozni kod uvek trebalo da se uzima ozbiljno, ako ništa drugo a ono zbog toga što opterećuje CPU i troši bateriju.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,