Dahua

Vivaldi neće imati Google Topics u svom browseru 

Googleov Privacy Sandbox ili Ad Privacy funkcija tema je žestoke debate. 

PCPress.rs Image

Glavna zabrinutost – privatnost korisnika

Iako je tačno da suštinski menja praćenje na internetu tako što se rešava praćenja putem kolačića trećih strana, i dalje se oslanja na profilisanje korisnika, navodno dajući Googleu još veću kontrolu nad tržištem oglašavanja. Takođe je prvi put da je rešenje za oglašavanje koje uključuje praćenje, integrisano nativno u web browser.

Google polako, ali sigurno uvodi nove funkcije oglasa u Chrome Stable. Pošto kompanija takođe kontroliše Chromium, open source osnovu Google Chrome-a, takođe integriše ove promene u taj browser. Ova integracija dovodi u tešku situaciju druge kompanije i pojedince koji koriste Chromium kao izvor za svoje browsere.

Neki, uključujući Brave Software, već su najavili da će onemogućiti ove funkcije u svojim browserima. Većina kao glavnu zabrinutost navodi privatnost korisnika i, do određene mere, kontrolu oglašavanja na internetu. Vivaldi Technologies je objavio novi članak na zvaničnom blogu u kojem je otkriveno da neće omogućiti Google Topics u svom browseru. Google Topics su jedna komponenta Google Privacy Sandbox; one premeštaju praćenje sa nivoa korisnika, koje uglavnom napajaju kolačići i podaci sa sajtova, na nivo grupe. Umesto praćenja pojedinačnih korisnika, njihove aktivnosti i kreiranja profila korišćenjem prikupljenih informacija, Google Topics i dalje će analizirati aktivnosti i dodeljivati pojedinačne korisnike grupama. Analiza se odvija lokalno, prema rečima Google-a. Korisnik koji posećuje mnoge web stranice o mačkama ili psima može biti stavljen u grupu Životinje. Sajtovi i oglašivači mogu koristiti te informacije da prikažu oglase korisnicima koji odgovaraju tim interesovanjima.

Pročitajte i:  Chrome uključuje zaštitu od fišinga u realnom vremenu (i praćenje) 

Vivaldi Technologies objašnjava da “nikada nije imao poverenja u Topcs API od samog početka”, nazivajući ga “varljivim pokušajem Google-a da se čini da je orijentisan na privatnost dok uvodi nove načine za špijuniranje svojih korisnika”. Integracija praćenja i profilisanja u browser je “fundamentalno pogrešna”, prema Vivaldi-ju, zbog čega će se uvek tome protiviti.

Kompanija potvrđuje da Topics nikada neće biti omogućene u Vivaldi web browseru. Potrebno bi bilo dve “stvari” da se omoguće Topics u Vivaldi-ju, a obe su onemogućene od strane inženjera iz Vivaldi-a.

Nisu svi proizvođači browsera izrazili svoje zabrinutosti javno kao Vivaldi. Google planira da isključi podršku za kolačiće trećih strana u drugoj polovini 2024. godine, nakon nekoliko odlaganja, i tada će svi browseri zasnovani na Chromium-u ili omogućiti ove funkcije u svojim browserima ili ih onemogućiti.

Izvor: Ghacks

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *