Vlasnik Amazona poklanja dve milijarde dolara

Kada imate na računu više para od celog Balkana zajedno, a kompanija ti vredi bilion dolara red je da nešto od toga podelite onima koji nisu te sreće, zar ne? Iz tog razloga, Džef Bezos, vlasnik Amazona, poklanja dve milijarde dolara.

PCPress.rs Image

Najbogatiji čovek na svetu odlučio je da deo svog ličnog bogatstva od 160 milijardi dolara podeli sa onima kojima najviše treba. Džef Bezos je objavio da će kreirati fond vredan dve milijarde dolara koji će finansirati vrtiće i organizacije koje pomažu siromašnim porodicama.

Bezosov The Day 1 Families Fund će takođe davati godišnje nagrade organizacijama i ljudima koji se bave dobrotvornim radom. Na ovaj način on želi da podrži rad prihvatilišta kako bi pomogao mladim porodicama. Pored pomoći organizacijama, vlasnik Amazona će osnovati i Day 1 Academies Fund koji će otvoriti besplatne vrtiće u siromašnim krajevima.

Da li je vlasnik Amazona zaista dobrodušan?

I dok je zaista pohvalno da se neko odrekne dve milijarde dolara, postavlja se pitanje koliko Bezos zaista veruje u pomoć drugima. Njegova kompanija Amazon je poznata po tome da ne gleda dobronamerno na zahteve radnika za bolji uslovima rada, niti je spremna da poveća njihove zarade. Američki mediji takođe podsećaju na protivljenje Amazona donošenju zakona grada Sijetla gde bi se prikupljao porez od kompanija za pomoć siromašnima. Takođe, kompanija je poznata po tome što ne plaća, odnosno plaća vrlo malo poreza – čak je, uzme li se u obzir da država njenim zaposlenim daje bonove za hranu pošto su im primanja toliko niska da se kvalifikuje za pomoć, zapravo subsidiran od strane države.

Pročitajte i:  Amazon prestaje da plaća kreiranje Alexa veština 

Amazon je imao odličnu godinu, naročito je dobro prošao Prime Day, mada su se radnici bunili zbog preteranog posla. Džef Bezos je dokazani filantrop poklanjanjem dve milijarde dolara, ali je pitanje da li bi dugoročno više pomogao promenom politike kompanije. Ipak, teško je očekivati da će se nešto promeniti kada mu je ovakav način rada doneo milijarde dolara.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: