Top50 Glas publike

WhatsApp blokiran u Kini pred kongres Komunističke partije

Kineske vlasti su blokirale WhatsApp aplikaciju, više ne mogu da se šalju poruke ni videi. WhatsApp je bila jedna od retkih aplikacija kojoj je bilo dozvoljeno da operiše u okviru granica Kine iako je u vlasništvu Facebook-a, čije je prisistvo tamo zabranjeno. Korisnici iz Kine su prijavili Facebook-u da aplikacija WhatsApp loše funkcioniše u Kini. Eksperti kažu da je problem počeo još od ove subote 23. septembra 2017. godine, mada su poruke, video pozivi, glasovni pozivi počeli da rade od utorka 26. septembra 2017. godine. Ali poruke i slanje slika još uvek nije počelo da radi.

PCPress.rs Image

WhatsApp pruža uslugu enkripcije poruka što se ne sviđa kineskim vlastima, koji motre na svoj cyberspace uz pomoć njihovog „Great Firewall-a“. Mnogi kineski aktivisti baš vole WhatsApp zbog mogućnosti enkripcije poruka. Proteklih godina kineska online policija je uvela razne restrikcije koje zahtevaju da velike kompanije sve podatke drže unutar zemlje. Kineski cyberspace regulatori kaznili su velike kompanije poput Baidu zbog objavljivnja nedozvoljenog materijala na njihovim platformama, poput, pornografije, nasilja. Društvene mreže poput Facebook-a,Twitter-a, Pinterest-a već godinama nisu dobro došle u Kini.

Pročitajte i:  WhatsApp će automatski prigušivati velike grupe umesto vas

Problem sa WhatsApp-om se pojavio baš pred kongres Komunističke partije 18. septembra 2017. godine, kada se očekuje da predsednik Xi Jinping ponovo postane generalni sekretar partije u trajanju od pet godina.

Izvor: TheTelegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,