Zašto pametni telefoni postaju jeftiniji (ne i u Srbiji) dok sve ostalo vrtoglavo raste

Indeks potrošačkih cena koji se pažljivo prati nastavlja da pokazuje glavnu inflaciju u SAD koja se kreće na nivoima poslednji put viđenim sredinom 1980-ih. Cene širokog spektra dobara i usluga, uključujući hranu, avionske karte i benzin, porasle su u poslednjem čitanju objavljenom prošle nedelje.

PCPress.rs Image

Na osnovu 12 meseci, ukupna inflacija je porasla za 8,2%, prema Birou za statistiku rada, koji objavljuje CPI. Ali jedna kategorija proizvoda praćena u CPI zabeležila je pad od 22%, pokazujući deflaciju: pametni telefoni.

To bi moglo izgledati kontraintuitivno. Većina telefona je skupa, a cene najboljih ne padaju. Apple je u septembru objavio nove iPhone telefone po istim cenama u SAD kao i prošlogodišnje opcije, na primer. A Samsung-ovi vrhunski uređaji ove godine koštaju čak 1.800 dolara. Prosečne prodajne cene pametnih telefona nastavljaju da rastu na tržištima širom sveta.

Ispostavilo se da pametni telefoni ne postaju jeftiniji. Oni postaju sve bolji. I zato ih indeks potrošačkih cena pokazuje da se defliraju umesto da se naduvaju kao mnoge druge robe.

Evo zašto: Obično CPI sadrži poređenja cena za identične artikle, čije se cene ne menjaju mnogo iz godine u godinu. Dakle, može uporediti jaja sa jajima, na primer. Ali u slučaju pametnih telefona, biro za statistiku mora da kontroliše uređaje koji postaju sve bolji svake godine. Ako se pametni telefoni poboljšavaju, a cena ostaje ista, onda biro beleži pad cene.

Bolji kvalitet pametnih telefona

„Bilo je dosta pada indeksa [pametnih telefona]. I to se u velikoj meri bavi samo poboljšanjima kvaliteta“, rekao je Jonathan Church, ekonomista u birou.

Dvaput godišnje, biro pregleda nove modele pametnih telefona i meri kako su se poboljšali – da li imaju bolje kamere, ekrane ili druge nove funkcije.

„Za pametne telefone govorimo o stvarima kao što su veličina ekrana, RAM, brzina procesora, kamera telefona ili zadnja kamera, bilo da je sklopiva ili slične stvari“, rekao je Church.

Tada biro vrši „prilagođavanje kvaliteta“. Ako cena novog iPhone-a nije porasla, ali telefon ima nove funkcije, onda CPI određuje da je taj uređaj vredniji od starog, i pretpostavlja da potrošači dobijaju veću vrednost za isti novac. Procena veličine podešavanja kvaliteta se vrši metodom hedonističkog modeliranja, a biro koristi podatke iz skupa podataka treće strane koji uključuje specifikacije pametnog telefona.

Ili, kako biro kaže: „Ako se zamenski pametni telefon razlikuje od svog prethodnika i vrednost razlike u kvalitetu se može tačno proceniti, može se izvršiti prilagođavanje kvaliteta cene prethodne stavke kako bi se uključila procenjena vrednost razlike u kvalitetu.” Biro je indeksirao tehnologije pametnih telefona na početnu tačku krajem 2019. godine, kada je Apple-ov najnoviji uređaj bio iPhone 11, a najbolji Samsung Galaxy S10. U stvari, cene pametnih telefona padaju od 2019, prema CPI.

Na kraju, rekao je Church, pametni telefoni bi mogli sazreti u vrstu proizvoda koji bi doživeo povećanje cena i inflaciju. Ali stopa poboljšanja bi morala da se uspori. „Zaista tek u određenoj zreloj tački ciklusa njihova cena će ponovo početi da raste“, rekao je Church. „Čini se da je još uvek prilično rano u životnom ciklusu, pametni telefoni uopšte.

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,