BIZIT Seminar

Zemljotres na Marsu: Marsotres

Sonda agencije NASA je na Marsu detektovala i izmerila ono što naučnici već nazivaju „marsotresom“, te je to prvi seizmološki događaj koji je primećen na nekoj drugoj planeti.

PCPress.rs Image

Otkriće je došlo pet meseci nakon što se robotska sonda InSight – prva koja je dizajnirana da istražuje dubine dalekih svetova – spustila na površinu Crvene planete, te započela seizmološku misiju koja bi trebalo da potraje dve godine. Prvi marsotres zabeležen je 6. aprila, nakon što je sonda provela 128 marsovskih dana (sola) na površini planete. Naučnici još uvek ispituju prikupljene podatke, ali se već pretpostavlja da je potres došao iz unutrašnjosti planete.

Sličan potres na Zemlji bi se izgubio u moru drugih potresa koji se dešavaju svakog dana, ali se na Marsu izdvojio budući da je površina planete ekstremno tiha u poređenju sa Zemljom. Jačina i trajanje potresa podsetili su na one koji su zabeleženi na površini Meseca između 1969. i 1977. godine, a preko seizmometara koji su instalirani tokom Apollo misije.

Pročitajte i:  NASA i neverovatna slika Jupiterovog meseca

PCPress.rs Image

InSight je registrovao još tri slična signala: 14. marta i 10. i 11. aprila – ali su bili znatno slabiji, tako da eksperti agencije NASA nisu mogli sa sigurnošću da tvrde da se radi o potresima koji dolaze iz dubine planete.

Izvor: The Guardian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,