ERP 2024

Alibaba: Milion radnih mesta ne stiže u SAD – šansa za Srbiju?

Džek Ma, osnivač Alibabe, objavio je da kompanija odustaje od plana da u SAD otvori milion poslova. Odluka je doneta u svetlu trgovinskog rata koji već neko vreme traje između Amerike i Kine.

PCPress.rs Image

Kineski milijarder je ranije objavio ambiciozan plan da otvori milion radnih mesta u SAD, ali se predomislio nakon akcija Donalda Trampa. Interesantno je da je do inicijalne najave došlo upravo nakon sastanka sa predsednikom SAD u januaru 2017. godine.

Ma je objasnio da je obećanje dato na osnovu pretpostavke o prijateljskim odnosima SAD i Kine i unapređivanja trgovinskih odnosa. Kako se situacija drastično promenila, Džek Ma je objavio da je trenutno nemoguće sprovesti obećanje.

Komentari vlasnika kineskog e-commerce giganta dolaze nakon što su iz obe zemlje najavljene oštrije carinske mere. Ovaj trgovinski rat će kreirati štetu koja se meri milijardama dolara, i ništa ne garantuje da će se uskoro završiti. Bar dok neko ne popusti, a to će teško biti Tramp.

Alibaba preusmerava fokus na Srbiju?

Otkazivanja ulaganja u SAD otvara mogućnost za Srbiju. Naime, delegacija naše zemlje se vratila sa brojnim novostima iz Kine, a jedna od njih je dovođenje Alibabe u Srbiju. Možda je baš ovo velika šansa za našu državu koja očigledno ima kapacitet da pravi leteće automobile i upravlja naoružanim dronovima.

Pročitajte i:  Japan i EU će razgovarati o saradnji po pitanju tehničkih materijala

Čak i da Alibaba u Srbiji otvori duplo manje radnih mesta, to će i dalje bili pola miliona novih zaposlenih. Treba imati na umu da, po rečima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Srbija očekuje i veliki porast kineskih turista. Nadamo se da nećemo dugo čekati i na zvanično saopštenje i što da ne, dolazak vlasnika Alibabe u Srbiju.

Džek Ma je nedavno objavio da će u narednih godinu dana otići u penziju, ali da neće prestati da se zalaže za zdrave ekonomske odnose Kine i SAD.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,