Amazon gradi objekat od 120 miliona dolara na Floridi

Kompanija Amazon uložiće 120 miliona dolara za izgradnju postrojenja za satelitsku obradu u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi, dok se kompanija priprema za lansiranje prvih satelita za svoju internet mrežu Project Kuiper, objavio je tehnološki gigant.

PCPress.rs Image

Objekat će biti izgrađen u objektu za lansiranje i sletanje koji je nekada bio mesto gde je NASA sletala misije spejs šatla. LLF je sada iznajmljen i njime upravlja Space Florida, koja služi kao ruka za razvoj svemirske ekonomije u državi.

„Oduševljen sam što je Amazon prvi veliki zakupac koji je locirao [u LLF-u]“, rekao je Frank DiBello, izvršni direktor Space Florida, za CNBC. “Međutim, to je svedočanstvo činjenice da celu državu posmatramo kao prostor koji podržava ekosistem.”

Projekat Kuiper je Amazonov plan da izgradi mrežu od 3.236 satelita u niskoj Zemljinoj orbiti, kako bi se obezbedio brzi pristup internetu bilo gde u svetu. Postrojenje za preradu od 100.000 kvadratnih stopa poslužiće kao jedan od poslednjih koraka pre nego što sateliti stignu u orbitu, pripremajući ih za lansiranje raketa United Launch Alliance-a i Blue Origin-a u zasebnom vlasništvu Jeff Bezos.

Pročitajte i:  Nova TV serija inspirisana video igrom Fallout

„Završićemo izgradnju krajem 2024. Obradićemo naše prve proizvodne satelite kroz ovo postrojenje početkom 2025“, rekao je za CNBC Steve Metayer, Amazonov potpredsednik za Kuiper proizvodne operacije.

Prošle godine, Amazon je najavio najveći korporativni raketni ugovor u istoriji industrije za lansiranje svojih satelita. Rezervisala je 77 lansiranja – ponude koje su uključivale opcije za više kada je to potrebno – od raznih kompanija za postavljanje satelita dovoljno brzo da ispuni regulatorne zahteve.

Amazon se nada da će lansirati svoja prva dva Kuiper prototipa satelita „u narednim mesecima“, rekla je kompanija – ali to zavisi od toga kada će raketa na kojoj će se letelica voziti biti spremna.

Prema Metayer, Amazon i dalje planira da leti prototipovima na inauguracionom lansiranju ULA-ine rakete Vulkan, koje je nedavno odloženo do četvrtog kvartala. Iako Amazon „može da radi sa“ novom vremenskom linijom Vulkana, Metayer je rekao da kompanija „gleda sve opcije koje su nam dostupne da bi prototipove postavili na vreme“.

Pročitajte i:  Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

Kuiperovi prototipovi su već jednom premestili vožnju, prebacujući se sa ABL-ove rakete RS1 na Vulcan.

Projekat Kuiper trenutno zapošljava više od 1.400 ljudi, saopštio je Amazon. Glavni objekti kompanije Kuiper nalaze se u blizini Sijetla – u gradovima Redmond i Kirkland. Amazon ima i druge lokacije u San Dijegu, Ostinu, Teksasu, Njujorku i Vašingtonu, D.C.

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,