BIZIT plus

Amazon i usluga mobilne telefonije

Prema izveštaju Bloomberg-a, Amazon navodno razmatra da ponudi mobilnu konekciju svojim korisnicima uz pretplatu na US Prime. Rečeno je da je održao pregovore sa postojećim američkim operaterima, uključujući Verizon, T-Mobile, Dish i povremeno, AT&T o korišćenju njihovih mreža za pružanje mobilnog povezivanja, koje bi onda bile dostupne pretplatnicima Prime ili kao deo njihove postojeće pretplate ili za nominalna naknada od 10 dolara mesečno.

PCPress.rs Image

U izjavi, portparol Amazona demantovao je da kompanija trenutno aktivno planira da doda bežičnu vezu na Prime. „Uvek istražujemo dodavanje još više pogodnosti za Prime članove, ali trenutno nemamo planove za dodavanje bežične mreže“, rekao je. Bloomberg napominje da bi planovi mogli da potraju mesecima da se lansiraju i da bi mogli biti u potpunosti odbačeni.

Vesti o razgovorima dolaze pošto se veruje da je rast pretplatnika Prime usporen nakon prošlogodišnjeg rasta cena, zbog čega je cena godišnje pretplate na Prime porasla sa 119 na 139 dolara. Amazon se takođe suočava sa povećanom konkurencijom poput Walmart Plus-a, usluge pretplate od 98 USD godišnje od prodavca koji nudi besplatnu dostavu namirnica za porudžbine veće od 35 USD. Walmart je prošle godine dodao pretplatu na Paramount Plus svojoj usluzi pretplate, koja se takmiči sa Amazonovom sopstvenom uslugom za striming Prime Video.

Pročitajte i:  Amazon proširuje AI nastup sa širom dostupnošću Q chat bota 

Iako bi Amazon plaćao bežičnim operaterima da koriste njihove mreže prema planovima, Bloomberg napominje da bi partnerstvo sa gigantom e-trgovine za njih moglo biti mač sa dve oštrice. Ako Amazon ceni svoju bežičnu ponudu tako jeftino kao što Bloombergov izveštaj sugeriše da hoće, rizikuje da se takmiči sa operaterima za svoje postojeće pretplatnike. Amazon je istorijski dokazao da je spreman da potroši velike količine zarad rasta Prime pretplatnika.

Drugi tehnološki gigant Google već nudi sopstvenu bežičnu mrežu pod nazivom Google Fi. Kao i Amazonovi planovi o kojima se priča, Google Fi je ono što je poznato kao mobilni virtuelni mrežni operater ili MVNO i radi na T-Mobileovoj mreži na nacionalnom nivou, kao i na mreži Wi-Fi pristupnih tačaka.

Prethodni upad Amazona na tržište telefona bio je jedan od najvećih promašaja kompanije. Godine 2014. izdao je Fire Phone od 199 dolara samo da bi ga snizio na 99 centi nekoliko meseci nakon lansiranja i ukinuo ga nešto više od godinu dana kasnije. Takođe razvija satelitsku internet uslugu poznatu kao Project Kuiper, za koju se nada da će početi da nudi kupcima do kraja 2024.

Pročitajte i:  Amazon plaća 1.9 miliona dolara nagodbe zbog kršenja ljudskih prava

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: