Američka antimonopolska kancelarija pridružuje se argumentima u žalbi Apple

Zvaničnici američkog Ministarstva pravde zatražili su da sledećeg meseca učestvuju u usmenim raspravama u žalbi kreatora „Fortnite” Epic Games na sudski gubitak protiv Apple Inc , prema podnetim sudskim dokumentima.

PCPress.rs Image

Epic je tužio Apple 2020. godine tvrdeći da je proizvođač iPhone-a prekršio antimonopolske zakone svojim pravilima App Store-a, koja zahtevaju od programera da plaćaju provizije Apple-u do 30% kupovine u aplikaciji. Apple je uglavnom izašao kao pobednik, dozvoljavajući svojim provizijama da ostanu. U vreme suđenja, antimonopolski stručnjaci su rekli da bi gubitak za Epic mogao da zatvori pravne puteve Ministarstvu pravde, koje istražuje Apple od 2019, da podnese tužbu protiv monopola.

Epic je uložio žalbu na gubitak, sa usmenim argumentima zakazanim za 21. oktobar na Apelacionom sudu devetog okruga u SAD, gde će i Apple i Epic imati po 20 minuta da podnesu svoje slučajeve.

U januaru je Ministarstvo pravde ušlo u slučaj podnošenjem podneska. Antimonopolski zvaničnici rekli su da ne podržavaju nijednu stranu u sporovima, ali su zabrinuti da je presuda nižeg suda pogrešno protumačila Shermanov zakon, primarni antimonopolski zakon u zemlji. Krajem prošle nedelje su američki zvaničnici tražili 10 minuta za raspravu.

Pročitajte i:  Apple nastavlja da ulaže u Kini

„Sjedinjene Države veruju da bi njihovo učešće u usmenoj raspravi bilo od pomoći sudu, posebno u objašnjavanju kako greške (u tumačenju antimonopolskog zakona) mogu značajno da naškode sprovođenju antimonopolskih zakona van specifičnog konteksta ovog slučaja“, napisalo je Ministarstvo pravde u podnošenje.

Ni Epic ni Apple nisu se protivili tom potezu, iako Apple želi da vreme za argumente regulatora izađe iz Epicovog vremena ili da mu se odobri dodatno vreme.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,