BIZIT plus

ASW: Cloud kao budućnost

Optimizacija – reč u kojoj se ogleda rast i predviđa željeni rezultat i koja je danas, više nego ikada pre, sinonim za uspeh ali i opstanak jedne kompanije. ASW Inženjering svojim softverskim rešenjima, među kojima se nalaze i ona zasnovana na veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju, pronalazi nove načine da optimizaciju procesa i resursa za svoje klijente učini što naprednijom i efikasnijom.

PCPress.rs Image

O rešenjima proisteklim iz rada 70 ASW inženjera, konkurentnosti i planovima za budućnost, razgovaramo s Nemanjom Avlijašem, novim generalnim direktorom kompanije ASW Inženjering.

Kompanija ASW Inženjering formirala je novu strategiju razvoja na tri ključna postulata: digitalizacija, optimizacija i transparentnost. Šta svaki od njih znače u ASW praksi?

Navedeni postulati predstavljaju strategiju koja nam omogućava da budemo uvek korak ispred u vidu obezbeđivanja sigurnosti našim korisnicima, to jest partnerima, u činjenici da će smislenim razvojem postojećeg sistema unapređivati sopstveno poslovanje.

Naši tradicionalni proizvodi – ERP rešenja koja prate poslovne procese naših korisnika‑partnera unapređujemo već 31 godinu. Okolnosti u kojima smo se našli zbog pandemije, zahtevi tržišta i korisnika uputili su nas na unapređenja ERP rešenja u ova tri strateška pravca kako bi naši partneri unapredili svoje poslovanje, optimizovali resurse i donosili adekvatne poslovne odluke na osnovu transparentnih izveštaja poslovanja.

Aktuelna pandemija je bez sumnje donela nove potrebe za vaše klijente i postavila novu dinamiku odgovora na njih. Kako se kompanija ASW Inženjering prilagodila novonastaloj situaciji?

Covid‑19 doneo je godinu promena ne samo u poslovanju nego i funkcionisanju čitavog ljudskog roda. Sa aspekta poslovanja, nametnuta je dodatna potreba za digitalizacijom svih procesa, gde je to moguće, kako bi se obezbedilo trenutno prilagođavanje situaciji i agilnost poslovanja.

AI platforma asw:maximus prima sve dostupne podatke od klijenta i na osnovu njih trenira i primenjuje algoritme mašinskog učenja za donošenje odluka u realnom vremenu i optimizaciju procesa

Stabilnost rada, kontinuirano usavršavanje i primena naprednih matematičkih modela i protekle godine omogućili su kompaniji ASW konkurentnost i lidersku poziciju među domaćim proizvođačima softverskih rešenja.

Pročitajte i:  Kako odabrati hosting?

Migracija u cloud je neminovna

Šta nam je, posmatrano kroz prizmu ASW klijenata, donela popularizacija cloud poslovanja?

ASW cloud rešenja u Srbiji i regiji su, pre svega, namenjena malim i srednjim preduzećima koja teže ka povećanju efikasnosti poslovanja, a donela su uštede u vidu investicija u dodatni hardver, prateće ljudstvo i, kao takva, predstavljaju očiglednu korist krajnjim korisnicima.

PCPress.rs Image
Nemanja Avlijaš, generalni direktor, ASW Inženjering

S druge strane, svesni smo činjenice da se, uprkos globalnim istraživanjima koja su najavljivala da će do kraja 2020. godine 90 odsto kompanija deo svog poslovanja ili celokupno poslovanje migrirati u cloud okruženje, to nije desilo u prognoziranim razmerama.

Bez obzira na to, nastavljamo propagiranje SaaS modela na cloud‑u ka ciljnoj grupi klijenata i verujemo da će se nastaviti pozitivan trend u cilju dalje digitalizacije poslovanja MSP.

Zašto je mašinsko učenje danas toliko popularno?

Mašinsko učenje suštinski menja čitave industrije i široko je primenjivo iz razloga izuzetne asistencije prilikom donošenja odluka. Nova industrijska revolucija kojoj svedočimo reflektuje se i u ogromnim doprinosima ekonomiji. Takođe, važno je spomenuti da eksponencijalni rast u performansama hardvera omogućava algoritme s milijardama parametara, trenirane na čitavim terabajtima podataka.

Veštačka inteligencija donosi korenite promene u sve industrije, sve poslovne procese, ali i naše živote. Kako kompanije mogu ostvariti korist od veštačke inteligencije i mašinskog učenja i da li, iz vašeg iskustva, prepoznajete industrije koje su u tome uspešnije od drugih?

Važan je dobar način upotrebe, za koji je neophodno domensko znanje. Jedan algoritam rešava jedan specifičan, usko specijalizovan zadatak, a na inženjerima je da nad tim rezultatom oblikuju sistem koji donosi stvarnu vrednost korisniku.

Pročitajte i:  ASBIS i AMD obeležavaju 20 godina partnerstva

Korist se ostvaruje kroz donošenje odluka u realnom vremenu (koliko robe naručiti, šta ponuditi kupcu od artikala u e‑prodavnici, da li prihvatiti transakciju), poboljšanje procesa (bolje snabdevanje u maloprodaji, upravljanje finansijskim portfolijima, predikcije gde će biti potrebno koliko radnika). Primene postoje u svim industrijama, od maloprodaje do energetike i bankarstva, a u toku je i trka za osvajanje industrija u kojima je AI manje zastupljen.

Nove tehnologije daju i nove pristupe

Gde se ASW Inženjering nalazi danas kada je reč o razvoju i implementaciji AI i ML rešenja? Koja rešenja ističete kao vodeća?

Naša AI platforma asw:maximus prima sve dostupne podatke od klijenta i na osnovu njih trenira i primenjuje algoritme mašinskog učenja za donošenje odluka u realnom vremenu i optimizaciju procesa. Jedan od najboljih primera upotrebe je asistent za snabdevanje koji smanjuje događaje kad nestane zaliha za više od 70 odsto, događaje kad zalihe padnu ispod minimalnih za 98 odsto i učestalost nagomilanih zaliha za više od 30 odsto. Takođe, jedan od primera je i naš AI Chargeback Prevention koji smanjuje broj chargeback‑ova za čak 50 odsto.

ASW i izvan granica

Da li se, prema vašem mišljenju, može reći da smo konkurentni u svetskoj IT industriji? Kako vidite ASW iskorak u nova tržišta izvan granica Srbije?

Primene naprednih matematičkih modela su u potpunosti konkurentne svetskim rešenjima, a jedan od pokazatelja je i implementacija naših rešenja u Velikoj Britaniji. Lokalno tržište se i dalje upoznaje s konkretnim prednostima optimizacije procesa i resursa, ali verujem da će u skorijoj budućnosti biti neizostavan deo ponuda implementacije informacionih sistema.

Pročitajte i:  MUK grupa otvorila kancelariju u Srbiji

Koje ASW Inženjering proizvode biste istakli kao one koji imaju potencijal za najveći uspeh u 2021?

Machine learning asw:maximus, sa akcentom na module naprednog asistenta za snabdevanje, chargeback predikcije i anti fraud predikcije za bankarski sektor, dok smisleno unapređenje vidimo u primeni mašinskog učenja u proširenoj/virtuelnoj realnosti.

ASW cloud rešenja u Srbiji i regiji su, pre svega, namenjena malim i srednjim preduzećima koja teže ka povećanju efikasnosti poslovanja, pri čemu donose uštede svih resursa

Manje kompleksan, ali svakako aktuelan i kompletnom poslovanju MSP neophodan, jeste asw:webshop, koji je početkom godine implementiran za kompaniju Huawei. Konkretan webshop u realnom vremenu komunicira s magacinom i generiše automatske otpremnice, čime je znatno unapređen celokupan prodajni proces.

U ovom slučaju, konkretno unapređenje na kome se radi ogledaće se u primeni AI sistema za preporuku krajnjim korisnicima.

Na koji način uspevate da održite kulturu inovacija unutar vaše kompanije?

Inovacije su sastavni deo planiranja. Menadžment kompanije zajedno s ključnim zaposlenima svestan je spomenutih postulata i angažovan na istraživanju trendova u cilju održanja konkurentnosti i regionalne liderske pozicije u proizvodnji softverskih proizvoda.

Uporedo sa aktivnostima unutar kompanije aktivno sarađujemo s vodećim fakultetima, a rezultat nije samo akvizicija novih kvalitetnih kadrova nego i plasiranje novih ideja i trendova prisutnih u akademskim okvirima.

Korisna adresa: ASW.eu

Facebook komentari: