BIZIT 2022

Autonomni robot za parkiranje automobila

Francuski startup, Stanley Robotics, predstavio je inovativnog autonomnog parking robota. Robot je nazvan Stan, a osmišljen je da preuzme automobil na ulazu na parking, preveze ga do slobodnog mesta i parkira ga za vas. Ovaj sistem je prvenstveno zamišljen kao pomoć prilikom parkiranja na aerodromima gde je korisnicima bitno da što manje vremena potroše na traženje parking mesta, kao i da budu što bliže ulazu na aerodrom.

PCPress.rs Image

Sistem je daleko efikasniji nego da sami tražite parking, a obezbeđuje i više parking mesta, jer su vozila pravilnije parkirana i zauzimaju manje prostora. Istraživanje je pokazalo da se ovim putem dobija do 50% više parking mesta, nego kada se ljudi sami parkiraju. Takođe, sistem uzima u obzir i dužinu parkiranja. Ako ćete na putu biti duži vremenski period, ispred vašeg automobila može da se smesti drugi automobil koji će se ranije pomeriti sa tog mesta. U svakom slučaju, Stan će vaš automobil osloboditi neposredno pre vašeg preuzimanja.

Sistem će biti implementiran na Lyon-Saint Exupéry aerodromu u Francuskoj, na kome će 500 parking mesta biti rezervisano za njega. Četiri Stan robota će biti na raspolaganju non-stop. Ako sistem zaživi, planira se njegovo proširenje na svih 6.000 raspoloživih parking mesta.

Pročitajte i:  Novi autonomni robot kompanije Amazon

Cena robotizovanog nedeljnog parkiranja biće 52.20 €, što je tek neznatno više od običnog parkiranja na istom parkingu (50.40 €). Ušteda u vremenu i nerviranju usled traženja parking mesta svakako vredi tih dodatnih dva evra.

Postavlja se pitanje kako je Stanley Robotics rešio probleme sa kojima se autonomna vozila sreću u realnom svetu. To je urađeno na jednostavan način – automatizovanim parkinzima nije dozvoljen pristup nikom sem robotima (i vozilima koje prevoze do parking mesta). Na taj način oni ne moraju da razmišljaju o nepredviđenim preprekama na koje bi mogli da naiđu.

Ukoliko eksperiment na ovom aerodromu bude uspešan, Stanley Robotics planira da proširi sistem po aerodromima širom sveta.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,