TrendMicro

BIZIT 2019: Kako savladati izazove Industrije 4.0?

Gotovo sve organizacije će u bliskoj budućnosti biti digitalne, a 60% ukupnog globalnog BDP‑a dolaziće iz digitalnih izvora do 2022. godine, navodi se u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma. Upravo s tim na umu, 6. i 7. novembra u Klubu poslanika, razgovaraćemo na ovogodišnjoj BIZIT konferenciji „Digitalna ekonomija 2020“ o strateškim perspektivama digitalne ekonomije.

PCPress.rs Image

Samo kompanije koje ovladaju suštinskim tehnološkim izazovima u poslu i transformišu ih u mogućnosti će ostati relevantne i napredovati u Četvrtoj industrijskoj revoluciji. Organizacije koje se ne budu prilagođavale upotrebom novih digitalnih tehnologija, kao što su Internet stvari (IoT) i veštačka inteligencija (AI), nestajaće sa tržišta – procene kažu da će dve trećine njihovih tržišta nestati do 2022. godine.

Izazovi bliske budućnosti

Izveštaj Svetskog ekonomskog foruma koji govori o budućnosti radnih mesta, predviđa da će lideri i organizacije morati da razumeju i nauče da koriste četiri glavne tehnologije5G, cloud, Big Data i AI. Jedna od najznačajnijih među njima je AI. Napredovaće samo kompanije koje prihvate AI i integrišu je u svaki element svoje strategije. Dva su problema s kojima se sada suočavaju lideri – kako da prihvate ove apstraktne tehnologije i razviju sopstvene načine primene u stvarnom svetu da bi postali uspešni u budućnosti.

Pročitajte i:  Google Health licencira svoj AI alat za skrining raka dojke medicinskoj firmi

S porastom kriminalnih mreža koje neprestano prilagođavaju i usvajaju nove tehnologije za svoje zlonamerne aktivnosti, timovi za cyber security primenjuju najnovije tehnološke metode kako bi odgovorili i sprečili napade. Svaka dobro vođena sigurnosna strategija, koja može da razmišlja unapred i bude korak ispred svih potencijalnih napada i pretnji, koristi najnovije tehnologije i sarađuje u širem globalnom sigurnosnom sistemu, i to sve radi brzinom Interneta. Ova ekspertiza trebalo bi da se postavi u prvi plan digitalne transformacije organizacije, a mi ćemo joj svakako posvetiti svu našu pažnju na ovogodišnjoj BIZIT konferenciji gde ćemo se osvrnuti na inovacije u Cyber Security sektoru.

PCPress.rs Image

Sajberbezbednost kao industrija definisana je nedostatkom veština, kao i sve većim obimom i razmerom napada. Većina preduzeća vidi više od 1.000 sigurnosnih upozorenja dnevno. Kao rezultat toga, sigurnosni timovi pionirski koriste deep tehnologiju za detekcije, odgovore i sposobnost ublažavanja kako bi branili svoje organizacije. U cyber security sektoru, primena napredne tehnologije svakodnevna je potreba. Automatizacija i orkestracija u cyber security oblasti, u kombinaciji sa AI‑jem, daje analitičarima vremena da se fokusiraju na najvažnije odluke, zahtevajući veštine kao što su kreativnost, kritičko razmišljanje i rešavanje problema.

Četvrta industrijska revolucija stvara veću potražnju za tehnologijom, ali i za efikasnim zajedničkim radom ljudi. Skoro pola kompanija očekuje da će automatizacija do 2022. dovesti do određenog smanjenja njihove radne snage, na osnovu profila radnih mesta na kojima se zaposleni nalaze danas. Napredak u AI sektoru otvara nove mogućnosti za osnaživanje ljudskih talenata kroz automatizaciju napornih radnih zadataka, orkestriranje donošenja odluka i smanjenje obima podataka. Ovo iskustvo je neprocenjivo za organizaciju. Ovladavanjem AI‑em da bi se obavili manuelno intenzivni i repetitivni zadaci, kompanije mogu da dozvole svojim zaposlenima da budu preraspoređeni na kreativne zadatke koji zahtevaju kritičko razmišljanje.

Pročitajte i:  BIZIT 2022: Sajberbezbednost, paneli i Agilno za kraj

Poslovne odluke u realnom vremenu

U vremenu Četvrte industrijske revolucije biće uspešne one kompanije koje mogu da donose odluke brzinom Interneta. Pionirske cyber security kompanije, kao što su Darktrace i CUJO AI, primenjuju AI u proučavanju korporativnih ekosistema, logike svih preduzetih akcija i metodologije kako se odluke donose u tim organizacijama. Ne samo da AI brani digitalni ekosistem već to čini tako što donosi mikroodluke i interakcije kako bi sprečio upad u realnom vremenu. Ovi slučajevi upotrebe AI‑a u cyber security svrhe mogu se primeniti na druge poslovne procese. Već smo počeli da primećujemo primenu AI‑a u upravljanju lancem snabdevanja, interakcijama s korisnicima i interaktivnim medijima. Upotreba AI‑a imaće značajne implikacije za poslovne odluke u celom međusobno povezanom sistemu.

PCPress.rs Image

Budućnost mora da se gradi na osnovu pristupa više zainteresovanih strana. Napredna proizvodnja, autonomna mobilnost i pametni gradovi zahtevaju istinske modele partnerstva zasnovane na našim zajedničkim vrednostima i potrebno je da se kreću brzinom Interneta. Cyber security industrija već koristi AI kako bi zaštitila našu zajedničku digitalnu budućnost u pristupu s više zainteresovanih strana, ujedinjujući agencije za sprovođenje zakona, privatni sektor i vladine stručnjake za sajbersigurnost. Dobro implementirana AI strategija omogućiće organizacijama da osnaže svoje zaposlene da budu kreativni i da se fokusiraju na rešavanje problema, poboljšanje i personalizaciju iskustva klijenata i omoguće doprinos društvu. Primena AI‑a u cyber security sektoru odličan je primer liderima kako da transformišu svoje organizacije.

Pročitajte i:  Elon Musk pokazao prototip humanoidnog robota na Teslinom danu AI

Potražićemo i ostala inovativna rešenja za prevazilaženje tradicionalnih izazova u svim oblastima poslovanja. Dobro došli na ovogodišnji, šesti po redu BIZIT posvećen digitalnoj ekonomiji i srodnim temama. Prijavite se na sajtu bizit.rs i iskoristite popust za ranu registraciju. Vidimo se 6. i 7. novembra u Klubu poslanika!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , ,