Top50 Glas publike

Bosch ulaže 3 milijarde evra u čipove

Bosch očekuje da će problemi sa snabdevanjem nekih vrsta čipova trajati do 2023. godine, iako inflacija smanjuje potražnju za određenim potrošačkim dobrima. Kompanija je najavila da će uložiti 3 milijarde evra u proizvodnju čipova.

PCPress.rs Image

Proizvodnja čipova za specifične potrebe

„Mnogo toga će se smiriti 2022.godine ali će i dalje biti problema 2023.godine. Pojedinačnim industrijama će trebati manje čipova ako potražnja padne. Međutim, ne možete graditi strategiju na tome“, rekao je izvršni direktor Stefan Hartung.

Bosch je najavio da će uložiti 3 milijarde evra u proizvodnju čipova do 2026. godine. Time je postao najnovija kompanija u nizu kompanija koje kapitalizuju evropsku podršku ovoj industriji kako bi smanjile zavisnost od dobavljača u inostranstvu.

Bosch koji proizvodi čipove od silicijum-karbida i mikro senzore za sve, od automobila do slušalica, uložiće 170 miliona evra u nove razvojne centre u Nemačkoj. Kompanija ima plan da uloži 250 miliona evra za proširenje fabrike u Drezdenu.

Bosch će istražiti proizvodnju čipova korišćenjem galijum nitrida, koji može da postigne četvorostruko smanjenje gubitka energije u poređenju sa tradicionalnim čipovima za napajanje baziranim na silikonu. Dok drugi proizvođači čipova, kao što je Intel, planiraju da razviju male 2nm, čipove, Bosch-ove fabrike su dizajnirane za čipove od 40 do 200 nanometara koji se koriste za električna vozila.

Pročitajte i:  Tajvanski proizvođač čipova UMC postavlja strogu kontrolu troškova zbog slabe potražnje

“Cilj mora biti proizvodnja čipova za specifične potrebe evropske industrije. To ne znači samo čipove na donjem kraju nanoskale”, rekao je izvršni direktor Stefan Hartung.

Kompanija koristi većinu čipova koje proizvodi za sopstvene proizvode ali se takođe oslanja na snabdevanje drugih proizvođača. „Naši dobavljači moraju da raspodele svoje oskudne resurse na ciljani način. Mi moramo da uradimo isto sa našim kupcima“, rekao je Hartung.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,