Chrome donosi bolju zaštitu uz očuvanje privatnosti 

Google je Chrome-u dodao zaštitu pregledanja u realnom vremenu za koju tvrdi da bi trebalo da štiti vašu privatnost. Funkcija, za koju Google kaže da sakriva vaše posećene URL adrese, sada je dostupna u podrazumevanom Standardnom režimu Bezbednog pregledanja u Chrome-u. 

PCPress.rs Image

Godinama je Chrome-ova funkcija bezbednog pregledanja automatski dodavala potencijalno nebezbedne URL adrese na listu koju Google skladišti na vašem uređaju. Svaki put kada korisnik poseti sajt, Google proverava URL u odnosu na tu listu i izdaje upozorenje. Problem je u tome što Google ažurira ovu lokalno uskladištenu bazu podataka samo svakih 30 do 60 minuta. S obzirom na to da danas najopasnije lokacije postoje manje od 10 minuta, mnogo nesigurnih sajtova prolazi kroz pukotine. 

Režim poboljšane zaštite za bezbedno pregledanje rešava ovo korišćenjem Google-ove baze podataka za bezbedno pregledanje na strani servera, koja hvata nebezbedne URL adrese mnogo brže u realnom vremenu. Ipak, korisnici moraju da obezbede Google-u više podataka vezanih za bezbednost radi potpune zaštite, zbog čega je to režim koji se može uključiti. 

Pročitajte i:  Android malver u lažnom Google Chrome ažuriranju

Google tvrdi da nova verzija Bezbednog pregledanja rešava ovaj problem pomoću API-ja koji sakriva URL-ove posećenih sajtova od Google. Sada, Google kaže da će izvršiti proveru u realnom vremenu za sajtove koje nije mogao da pronađe u svojoj bazi podataka, a zatim će poslati šifrovanu verziju URL-ova na Fastli-jev nezavisni server za privatnost. 

Google kaže da će server privatnosti tada ukloniti URL potencijalnih identifikatora korisnika kao što su IP adrese i neće moći da dešifruje URL. Nakon toga, on će ga poslati u bazu podataka Bezbednog pregledanja na strani servera preko TLS veze koja meša vaš zahtev sa zahtevima koji su poslali drugi korisnici Chrome-a. 

Bezbedno pregledanje bi tada trebalo da bude u mogućnosti da dešifruje URL adresu u njenu punu heš formu – koja još uvek skriva URL – i proveri je u odnosu na njenu listu. Ako Bezbedno pregledanje pronađe podudaranje, Google kaže da će poslati samo šifrovani heš obrazac Google-u, a Google će zatim upozoriti korisnika. 

Pročitajte i:  Google koristi AI za predviđanje poplava

Kao rezultat toga, tokom celog procesa, Google tvrdi da vaša aktivnost pregledanja ostaje privatna; nijedna strana neće moći da vidi i vašu IP adresu i heš prefikse URL-a. Istovremeno, Google kaže da bi trebalo da bude u stanju da blokira 25 odsto više pokušaja krađe identiteta. 

Ipak, dok standardni i poboljšani režim sada mogu da vrše proveru u realnom vremenu, Google tvrdi da poboljšana verzija i dalje nudi veću zaštitu. To je zato što dolazi sa dodatnim funkcijama, poput veštačke inteligencije za blokiranje napada, dubokog skeniranja datoteka i dodatne zaštite od opasnih Chrome ekstenzija. 

Nova funkcija provere u realnom vremenu za standardni režim je trenutno dostupna u Chrome-u za desktop i iOS i biće predstavljena na Android kasnije ovog meseca. 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *