TrendMicro

CIA zvanično otvorila Instagram profil misterioznom fotografijom

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) se „razotkrila“ svojom prvom fotografijom na Instagramu, zadajući potencijalnim tajnim agentima intrigantan zadatak.

PCPress.rs Image

Poznata po svojoj tajnovitosti, diskretnosti i mutnim špijunskim taktikama, američka obaveštajna agencija pokazala je svoj smisao za ironiju ulaskom na Instagram platformu. „Mi smo prva linija odbrane u našoj zemlji. Postižemo ono što drugi ne mogu, stižemo tamo gde drugi ne mogu stići“, piše u osnovnim podacima profila, prikazujući ozbiljnost koja se obično povezuje sa organizacijom.

Prva objava CIA-e, međutim, ima malo ležerniji ton. Na njoj je fotografija radnog stola na kom su razbacani različiti predmeti, od kovrdžave sede perike do gomile novčanica različitog porekla. Fotografija je snimljena u čuvenom sedištu CIA-e u Lengliju, u Virdžiniji, a u opisu same fotografije je zagonetno napisano: „Špijuniram svojim malim okom…“

Čini se da je izazov identifikovati predmete na fotografiji, a portparol CIA-e je za CBS News rekao da mnogi od njih pripadaju trenutno zaposlenim agentima.

Šta poručuje CIA sa ovih deset predmeta?

PCPress.rs Image

BBC je dao svoje tumačenje prve Instagram objave CIA-e:

  1. Biljka – trebalo bi da asocira na postojanje mnogobrojnih obaveštajnih punktova CIA-e u inostranstvu.
  2. Sat – kazaljke sata su postavljene na 8:46, vreme kada je avion udario u Severni toranj Svetskog trgovinskog centra tokom terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.
  3. Mapa Kine – označava da je Kina jedan od glavnih američkih rivala.
  4. Zlatna sova – predstavlja Atinu, grčku boginju mudrosti. Ona pripada glavnom operativnom direktoru CIA, Andy Markids-u.
  5. Amajlija „zlo oko” – trebalo bi da predstavlja opasnosti sa kojima se agenti suočavaju.
  6. Slika na kojoj je prikazan Tony Mendez, oficir CIA-e koji se predstavljao kao filmski radnik i uspeo da spase šest američkih talaca u Iranu 1980. godine.
  7. Dugmad za manžetne – navodno njih koriste agenti kako bi jedni druge prepoznali.
  8. Perika – koju je verovatno nosio neki agent.
  9. Identifikaciona karta direktorke CIA-e, Gina Haspel.
  10. Kesa top-secret koju agenti koriste da bi uništavali dokaze.
Pročitajte i:  Instagram testira novo dugme „Izveštaj“

Instagram nalog je inače otvoren kao deo strategije obaveštajne agencije u cilju regrutovanja mlađe generacije oficira, agenata i analitičara, s obzirom da većina korisnika ove društvene mreže ima manje od 30 godina.

„Pridruživanje Instagram-u je još jedan način na koji delimo CIA-ine priče i regrutujemo talentovane Amerikance da služe u ovoj agenciji“, rekao je portparol CIA-e. „Preko naloga omogućićemo da se zaviri u život Agencije, ali ne možemo da obećamo selfije sa tajnih lokacija.“

 

View this post on Instagram

 

I spy with my little eye…

A post shared by Central Intelligence Agency (@cia) on

Direktor CIA-e, Gina Haspel, najavila je planove za pokretanje naloga na Instagramu prošle sedmice, kad se pojavila na sesiji pitanja i odgovora na Auburn Univerzitetu u Alabami. Ovaj profil na Instagramu, rekla je Haspel, primer je kako se obaveštajna agencija modernizuje i uključuje u nove tokove digitalne ere. Međutim, CIA još od 2014. godine ima naloge na Twitter-u i Facebook-u. Njihov prvi tvit, „Ne možemo ni da potvrdimo, niti da negiramo da je ovo naša prva objava“, bio je u sličnom maniru i trebalo je da potvrdi njihovu zastrašujuću reputaciju.

Pročitajte i:  TikTok ujedinjuje neprijatelje

Izvor: BBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,