CIA zvanično otvorila Instagram profil misterioznom fotografijom

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) se „razotkrila“ svojom prvom fotografijom na Instagramu, zadajući potencijalnim tajnim agentima intrigantan zadatak.

Poznata po svojoj tajnovitosti, diskretnosti i mutnim špijunskim taktikama, američka obaveštajna agencija pokazala je svoj smisao za ironiju ulaskom na Instagram platformu. „Mi smo prva linija odbrane u našoj zemlji. Postižemo ono što drugi ne mogu, stižemo tamo gde drugi ne mogu stići“, piše u osnovnim podacima profila, prikazujući ozbiljnost koja se obično povezuje sa organizacijom.

Prva objava CIA-e, međutim, ima malo ležerniji ton. Na njoj je fotografija radnog stola na kom su razbacani različiti predmeti, od kovrdžave sede perike do gomile novčanica različitog porekla. Fotografija je snimljena u čuvenom sedištu CIA-e u Lengliju, u Virdžiniji, a u opisu same fotografije je zagonetno napisano: „Špijuniram svojim malim okom…“

Čini se da je izazov identifikovati predmete na fotografiji, a portparol CIA-e je za CBS News rekao da mnogi od njih pripadaju trenutno zaposlenim agentima.

Šta poručuje CIA sa ovih deset predmeta?

BBC je dao svoje tumačenje prve Instagram objave CIA-e:

  1. Biljka – trebalo bi da asocira na postojanje mnogobrojnih obaveštajnih punktova CIA-e u inostranstvu.
  2. Sat – kazaljke sata su postavljene na 8:46, vreme kada je avion udario u Severni toranj Svetskog trgovinskog centra tokom terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.
  3. Mapa Kine – označava da je Kina jedan od glavnih američkih rivala.
  4. Zlatna sova – predstavlja Atinu, grčku boginju mudrosti. Ona pripada glavnom operativnom direktoru CIA, Andy Markids-u.
  5. Amajlija „zlo oko” – trebalo bi da predstavlja opasnosti sa kojima se agenti suočavaju.
  6. Slika na kojoj je prikazan Tony Mendez, oficir CIA-e koji se predstavljao kao filmski radnik i uspeo da spase šest američkih talaca u Iranu 1980. godine.
  7. Dugmad za manžetne – navodno njih koriste agenti kako bi jedni druge prepoznali.
  8. Perika – koju je verovatno nosio neki agent.
  9. Identifikaciona karta direktorke CIA-e, Gina Haspel.
  10. Kesa top-secret koju agenti koriste da bi uništavali dokaze.
Pročitajte i:  Facebook aplikacije za razmenjivanje poruka kao unosni deo poslovanja

Instagram nalog je inače otvoren kao deo strategije obaveštajne agencije u cilju regrutovanja mlađe generacije oficira, agenata i analitičara, s obzirom da većina korisnika ove društvene mreže ima manje od 30 godina.

„Pridruživanje Instagram-u je još jedan način na koji delimo CIA-ine priče i regrutujemo talentovane Amerikance da služe u ovoj agenciji“, rekao je portparol CIA-e. „Preko naloga omogućićemo da se zaviri u život Agencije, ali ne možemo da obećamo selfije sa tajnih lokacija.“

 

View this post on Instagram

 

I spy with my little eye…

A post shared by Central Intelligence Agency (@cia) on

Direktor CIA-e, Gina Haspel, najavila je planove za pokretanje naloga na Instagramu prošle sedmice, kad se pojavila na sesiji pitanja i odgovora na Auburn Univerzitetu u Alabami. Ovaj profil na Instagramu, rekla je Haspel, primer je kako se obaveštajna agencija modernizuje i uključuje u nove tokove digitalne ere. Međutim, CIA još od 2014. godine ima naloge na Twitter-u i Facebook-u. Njihov prvi tvit, „Ne možemo ni da potvrdimo, niti da negiramo da je ovo naša prva objava“, bio je u sličnom maniru i trebalo je da potvrdi njihovu zastrašujuću reputaciju.

Pročitajte i:  LinkedIn testira stories opciju koja podseća na Snapchat

Izvor: BBC

Facebook komentari:SBB
Tagovi: , , ,