BIZIT 2022

Facebook planira platni sistem zasnovan na kriptovaluti

Prošle godine je prvi put pomenuto da Facebook razvija sopstvenu kriptovalutu koja bi bila podržana američkim dolarom. Korisnici bi, kako se izveštava, mogli da prebacuju novčiće jedni drugima preko WhatsApp-a. U novom izveštaju The Wall Street Journal-a, se navodi da plan Facebook-a vezano za stablecoin, kriptovalutu koja je podržana realnom valutom, daleko iznad onoga što se prvobitno očekivalo.

PCPress.rs Image

Prema The Wall Street Journal-u, Facebook sarađuje sa nekoliko trgovaca i finansijskih institucija kako bi obezbedio značajnu podršku za platni sistem baziran na kriptovalutama, koji bi mogao da preuzme primat Apple Pay-u i sistemima sličnim njemu. Facebook-ov novi sistem bi mogao navodno da „potkopa“ upotrebu kreditnih kartica tako što bi se na ovaj način izbeglo plaćanje naknada za obradu iz kojih se generiše veći deo njihovih prihoda, navodi WSJ.

U izveštaju se pominje da Facebook radi na ovom projektu nazvanom Project Libra više od godinu dana. Kreira se tako da se koristi za lične transakcije i kupovine ne samo na Facebook platformi, već i na drugim sajtovima. Sistem bi funkcionisao kao već postojeće opcije za naplatu, kao što je PayPal, koje se uveliko koriste online.

Pročitajte i:  TikTok ponovo na udaru kritike u Vašingtonu

U opticaju je i program nagrađivanja gde će korisnici dobijati deo stablecoin-a kada kupuju na ovoj platformi ili gledaju oglase. Ovo bi najverovatnije privuklo ljude da isprobaju stablecoin na kom je Facebook tiho radio većim delom prošle godine.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,