GM ukida pristup Apple CarPlay i Android Auto

Električna budućnost General Motorsa ne uključuje Apple CarPlay ili Android Auto. Predstojeća linija električnih vozila proizvođača automobila neće podržavati popularne sisteme za projekciju pametnih telefona u korist izvornog Google sistema za informisanje i zabavu. Ovaj potez znači da vlasnici neće moći da projektuju ekran svog telefona na informativno-zabavni ekran svog vozila.

PCPress.rs Image

Ova odluka ima za cilj da obezbedi „neprekidan pristup“ novom informativno-zabavnom iskustvu koje pokreće Google, uključujući izvorne verzije Google mapa, Google Assistant-a, Audiblea, Spotify-a i još mnogo toga, kaže GM u informativnom listu koji objašnjava novu strategiju.

„Kao rezultat ovog strateškog pristupa, preći ćemo dalje od sistema za projekciju telefona, odnosno Apple CarPlay i Android Auto.

GM-ov potez da ograniči pristup CarPlay-u i Android Auto-u, za koji se očekuje da će početi sa Chevy Blazer EV iz 2024. godine, pomoći će proizvođaču automobila da prikupi više podataka o navikama svojih kupaca u vožnji, slušanju i punjenju. To bi takođe moglo pomoći u informisanju budućih proizvoda na pretplatu, jer proizvođači automobila širom sveta nastoje da ostvare više prihoda osim samo prodaje automobila. GM je naglasio da je odluka prvenstveno motivisana poboljšanjem navigacije i iskustva punjenja za buduće vlasnike električnih vozila. Na primer, kada se vlasnik EV-a uputi ka stanici za punjenje, izvorni softver vozila može da počne da zagreva bateriju tako da je spremna za brže punjenje.

Pročitajte i:  Sudija odbacuje Apple zahtev da odbaci tužbu zbog uhođenja AirTaga

„Ovo bi maksimiziralo domet i minimiziralo vreme koje je kupac na stanici za punjenje“, rekla je u e-poruci Kelly Cusinato, koja vodi komunikacije za digitalno poslovanje GM-a. “Vozilo može znati više od telefona.”

To bi takođe moglo pomoći u informisanju budućih proizvoda na pretplatu

Odluka da se ograniče Apple CarPlay i Android Auto je preokret u odnosu na poziciju GM-a pre nekoliko godina kada je proizvođač automobila prvi put najavio svoj dogovor sa Google da integriše aplikacije ove tehnološke kompanije u svoju flotu. Za tu vest, pitali smo da li kupci i dalje mogu da očekuju da svoj pametni telefon preslikaju na ekran svog vozila ako to žele, a GM je rekao da hoće.

Ali ona je upozorila da trenutna GM vozila sa ugrađenim Google-om, uključujući GMC Hummer EV, Cadillac Lyriq i mnoštvo vozila na gas, neće izgubiti pristup CarPlay-u i Android Auto-u.

GM, koji poseduje brendove kao što su Cadillac, Chevy, GMC i Buick, ne prekida u potpunosti pristup CarPlay-u i Android Auto-u. Vlasnici automobila će i dalje moći da povežu svoje telefone sa svojim vozilima preko Bluetooth-a za hands-free pozive, glasovne poruke i strimovanje muzike. A GM-ova vozila na gas će nastaviti da dozvoljavaju korišćenje CarPlay-a i Android Auto-a.

Pročitajte i:  DOJ udara Apple najjače do sada

Google je godinama sklapao ugovore sa velikim proizvođačima automobila o korišćenju svog izvornog softvera za informacije i zabavu. Tehnološki gigant nudi dva proizvoda: Google ugrađen, kada automobil ima aplikacije kao što su Google Assistant, Google Maps i Google Play prodavnica direktno integrisane u vozilo; i Android Automotive OS, u kojem ceo infotainment sistem automobila radi na Android-u. Honda koristi ugrađeni Google, dok su se Volvo i Polestar odlučili za Android Automotive. Neki proizvođači automobila koriste oba.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,