Google duguje svojoj direktorki milion dolara

Porota je proglasila Google krivim za seksualnu diskriminaciju i dodelila izvršnoj direktorki Google Cloud-a Ulku Rowe, koja je podnela tužbu, 1,1 milion dolara. Rowe tužba navodi da je kompanija davala veće plate manje iskusnim muškim grupama i da je kasnije odbila njeno unapređenje u znak odmazde za njene žalbe, kako interne tako i kasnije na sudu.

PCPress.rs Image

Bloomberg Law izveštava da je porota presudila da Google duguje Rowe i za kaznenu odštetu i za bol i patnju. Rowe je rekla pre nego što je suđenje počelo da je njeno vreme u Google „zasenčeno nepravednom nadoknadom i tretmanom zbog mog pola za šta verujem“. Navela je da, nakon što ju je kompanija prepustila za unapređenje u potpredsednika koje je dato čoveku koji se nije prijavio niti je kvalifikovan, a ona je podnela tužbu, kompanija joj je ponovo uskratila još jedno slično unapređenje.

U mejlu poslatoj The Verge, advokat Cara Green iz Outten & Golden je rekla da „jednoglasna presuda ne samo da potvrđuje navode gospođe Rowe o maltretiranju od strane Google“, već i da šalje poruku da „diskriminacija i odmazda neće biti tolerisani u radno mesto.”

Pročitajte i:  PC Press video: Korisnik ne želi da kupi vaš proizvod već rešenje za svoj problem!, Miroslav Varga

Green je pripisala zasluge za „napore hiljada radnika Google koji su napustili 2018. i zahtevali reforme“. Preko 20.000 zaposlenih i izvođača radova u Google organizovalo je protest te godine nakon što je istraga Njujork tajmsa otkrila da je kompanija dala suosnivaču Androida 90 miliona dolara pošto je napustio kompaniju zbog optužbi za seksualni napad.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: