Google antimonopolsko suđenje – NIT podneo zahtev za otvaranje

Jedva da znate da je Google usred jednog od najznačajnijih antimonopolskih suđenja u decenijama. Iako su neki važni svedoci svedočili na otvorenom sudu, a dokumenti su objavljeni na internetu nakon odlaganja, pristup suđenju je još uvek neizvestan i sporadičan, jer izgleda da je sudija Amit Mehta prihvatio Google argument da su detalji njegovog poslovanja jednostavno previše osetljivi da se otvori.

PCPress.rs Image

Ovo je, naravno, teška pozicija koju treba držati u suđenju koje se u potpunosti odnosi na detalje Google-ovog poslovanja za pretragu i kako on štiti taj posao od konkurencije sklapanjem ekskluzivnih ugovora sa različitim igračima u industriji – što je najvažnije, Apple-om. Ali čini se da je to zadržalo uticaj na sudiju Mehtu, koji je javnosti samo malo olakšao pristup suđenju otkako je počelo. Ali čak i tada, sudske sednice su ostale zatvorene bez obaveštenja, a dokumenti su postavljeni samo nekoliko dana nakon rasprave na tribini.

Opšta sklonost sudije Mehte prema neprozirnosti učinila je razumevanje šta se dešava na ovom suđenju gotovo nemogućim — samo uporedite koliko je suđenje Google-u pokriveno sa drugim velikim tehnološkim suđenjima kao što su FTC ​​protiv Microsofta ili Epic protiv Applea, gde su bili mediji i javnost u stanju da prati i izveštava o postupku u skoro realnom vremenu.

Pročitajte i:  Google povećao emisiju staklene bašte za 48%

U tom cilju, The Nev York Times je upravo podneo zahtev sudu za otvaranje stvari. Zahtev podržavaju Bloomberg, The Wall Street Journal, Nev York Post, Mlex i Law360 i tvrdi da sudija Mehta održi saslušanja pre zatvaranja sudnice i obezbedi blagovremen pristup dokaznim predmetima i svedočenju.

„Zapečaćenje sudnice je izvanredan korak u svakom slučaju“, tvrdi Times. „U ovoj parnici, možda najvažnijem suđenju protiv monopola u decenijama, ulozi su posebno visoki. Isključivanje javnosti iz sudnice ne samo da ometa njenu sposobnost da razume kako se ovaj konsekventni slučaj vodi u parnici – ono takođe podriva veru javnosti u njen pravosudni sistem.

U podnesku se takođe navodi da bi dokazni predmeti trebalo da budu postavljeni na vreme i da bi svedočenje svedoka trebalo da bude otpečaćeno i neredigovano osim ako se ne daju konkretni razlozi. Konkretno, u podnesku se tvrdi da bi svedočenje Eddy Cue i Google Jerry Dischler trebalo da bude potpuno otpečaćeno, „s obzirom na odsustvo bilo kakvog opravdanja za ove redakcije“.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,