ERP 2024

Google i pametni ekran nezavisnih proizvođača

Google je prestao da postavlja ažuriranja za neke pametne ekrane nezavisnih proizvođača, što odražava širi pomak od proizvoda Assistant. Na stranici podrške koju je uočio 9to5Google, kompanija kaže da više neće pružati ažuriranja softvera za Lenovo Smart Display, JBL Link Vie, i the LG Xboom AI ThinQ WK9 Smart Display.

PCPress.rs Image

Sva tri displeja su debitovala 2018. godine, samo nekoliko meseci nakon što je Google prvi put najavio platformu Smart Display i sopstveni Home Hub u nastojanju da se takmiči sa Amazon-ovom Alexa. Iako je Google obezbedio neke nove funkcije ovim uređajima u godinama koje su usledile, oni nikada nisu dobili istu vrstu pažnje koju posvećuje svojim Nest Hub ekranima.

Google-ova odluka da prekine podršku za svoje uređaje nezavisnih proizvođača ne znači da će oni prestati da rade, ali ukazuje na ono što se dešavalo u poslednjih nekoliko godina: jednostavno neće dobiti nikakve nove funkcije ili ažuriranja.

Kako je Google počeo da uklanja funkcije, kao što je mogućnost pretraživanja veba na ekranima nezavisnih proizvođača, Nest Hub Max je dobio nove „brze fraze“ koje vam omogućavaju da upravljate Google pomoćnikom sa manje reči i takođe je dodao podršku za Matter. Iako Google ne pominje Lenovo Smart Clock 2 koji pokreće pomoćnik u svom ažuriranju, ostavlja me da se pitam šta se sprema za budućnost uređaja.

Pročitajte i:  Google je koristio AI da predvidi poplave i do 7 dana unapred

Prekid ažuriranja proizvoda trećih strana ne samo da izgleda kao način da kompanija prekine liniju proizvoda koji su u velikoj meri zamenjeni Nest Hub-om, već je to i znak Google se distancira od prošlogodišnjeg Asistenta i više se fokusira na generativnu AI tehnologiju kao što je Bard.

U dopisu koji je CNBC dobio prošlog meseca, šef Google Assistent Sissie Hsiao je obavestio radnike da će potpredsednik tima za inženjering, Amar Subramanja, preći na vođenje Bard tima. Takođe je nagovestilo da će odeljenje preuzeti veću pomoćnu ulogu dok Google nastavlja da radi na Bardu.

„Dok timovi Barda nastavljaju ovaj posao, želimo da budemo sigurni da ćemo nastaviti da podržavamo i izvršavamo prilike koje su pred nama“, rekao je Hsiao u dopisu koji je pregledao CNBC. „Ove godine, više nego ikada, bili smo fokusirani na isporuku sa uticajem na naše korisnike.

U međuvremenu, izveštaj The Information iz oktobra ranije je otkrio da Google manje ulaže u Assistant proizvode za automobile i druge uređaje trećih strana koji koriste softver, uključujući televizore, slušalice, pametne kućne zvučnike, pametne naočare i pametne satove. Hsiao je navodno rekao jednom kolegi da Android Auto ostvaruje samo oko milijardu dolara godišnjeg prihoda, što je jedva dovoljno da umanji 257,6 milijardi dolara koje je Google zaradio prošle godine. Zato ona može odvratiti neke ljude od inicijative.

Pročitajte i:  Google ograničava AI Gemini zbog pitanja o globalnim izborima

Sve ovo se ogleda u nekim od novijih poteza koje je Google preduzeo da smanji svoju zavisnost od Asistenta. Prošle godine, Google je ugasio kontrolnu tablu režima vožnje sa pomoćnikom i planira da isključi igre i aplikacije Pomoćnika na njima u junu.

izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: