Google Drive je uveo ograničenje kreiranja datoteka

Google je tiho uveo ograničenje broja datoteka koje možete da kreirate i sačuvate na Driveu, kao što su ranije izvestili Ars Technica i CNET. Kompanija je potvrdila za The Verge da možete da kreirate najviše 5 miliona datoteka na Driveu čak i ako platite dodatni prostor za skladištenje.

PCPress.rs Image

Da budemo jasni, ograničenje od 5 miliona datoteka odnosi se samo na broj datoteka koje kreirate na Driveu, a ne na ukupan broj datoteka koje se dele na vašem Driveu. To znači da možete imati preko 5 miliona datoteka u sistemu sve dok ih ne kreirate samo vi.

Portparol Google Ross Richendrfer kaže da ova promena dolazi kao način da se „održe jake performanse i pouzdanost“ i da bi trebalo da pomogne u sprečavanju „zloupotrebe“ sistema kompanije. Ako dostignete ograničenje, Richendrfer kaže da ćete dobiti obaveštenje i da možete kontaktirati Google podršku da biste rešili problem.

Google nije upozorio one na koje se odnosi

Iako 5 miliona može izgledati kao apsurdan broj datoteka za jednu osobu za otpremanje, neki korisnici su zapravo dostigli tu granicu. U objavi na Redditu koju su primetili Ars Technica i CNET, korisnik sa 7 miliona datoteka na Driveu kaže da im je Google iznenada zabranio kreiranje novih datoteka u februaru uprkos tome što nisu dostigli ograničenje od 2TB za skladištenje koje plaćaju. U međuvremenu, nekoliko drugih korisnika na Google-ovom sajtu za praćenje problema kaže da su naišli na ograničenje datoteke otprilike u isto vreme i da su u početku imali utisak da je reč o grešci.

Kao što je istaknuto u Reddit postu, ograničenje datoteke znači da će neko sa 2TB skladišnog prostora sa prosečnom veličinom datoteke preko 400KB dostići ograničenje datoteke pre nego što uopšte ostane bez prostora za skladištenje. Drugim rečima, neki korisnici možda plaćaju više prostora za skladištenje nego što zapravo mogu da koriste osim ako ne odluče da kompresuju svoje datoteke u zip fascikle.

Sudeći po komentarima korisnika, čini se da Google nije upozorio one na koje se odnosi novo primenjeno ograničenje pre nego što se ono dogodilo, ostavljajući ih da premeste ili komprimuju višak datoteka kada je politika stupila na snagu. Takođe ne izgleda da je Google ažurirao svoje stranice za podršku za Google One ili Workspace kako bi primetio ograničenje, iako se navodi da deljeni Driveovi Workspacea mogu da sadrže najviše 400.000 datoteka. Iako većina ljudi verovatno nema 5 miliona datoteka uskladištenih na Driveu, Google je mogao barem da ih upozori.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB