Google istraživači koriste slušalice za merenje otkucaja srca

Tipično praćenje otkucaja srca u nosivim tehnologijama, poput pametnih satova ili bežičnih slušalica, oslanja se barem delimično na fotopletizmografiju (PPG), koja koristi svetlosne impulse za merenje aktivnosti krvi. Uopšteno radi dobro, ali ima svoja ograničenja. Google naučnici napisali su u novom istraživačkom blogu koji je uočio 9to5Google da su isprobali drugačiji pristup, nazvan audiopletizmografija (APG), koji koristi ultrazvuk za merenje otkucaja srca. I to su uradili sa dostupnim slušalicama za aktivno poništavanje buke (ANC) i ažuriranjem softvera.

PCPress.rs Image

Trik funkcioniše tako što odbija ultrazvučni signal niskog intenziteta od unutrašnjosti ušnog kanala i koristi sićušni mikrofon koji pomaže da ANC radi da otkrije perturbacije površine kože dok krv pumpa kroz njega. Prema blogu, tehnika je bila „otporna“ čak i kada je u pitanju loša zaptivka uha, različita veličina ušnog kanala ili tamniji tonovi kože. Ovo poslednje je primetno jer je tačnost otkucaja srca sa tamnijim prirodnim tonovima kože ili tetovažama do sada bio stalni problem sa pametnim satovima i drugim nosivim uređajima.

Pročitajte i:  Google Podcasts uskoro prestaje sa radom, korisnici pozvani da pređu na YouTube Music

Google istraživači su takođe otkrili da ultrazvučni pristup dobro funkcioniše kada je muzika puštana, ali su rekli da ima problema u bučnim okruženjima i da „APG signal ponekad može biti veoma bučan i može biti jako poremećen pokretom tela“. Međutim, otkrili su da mogu da prevaziđu problem kretanja korišćenjem više frekvencija i izdvajanjem najtačnijeg signala među njima.

Pored komercijalno dostupnih slušalica, istraživači su takođe koristili namenski napravljene prototipove da testiraju efekat postavljanja mikrofona. Terenska studija je obavljena sa 153 učesnika. Istraživači su rekli da je srednja stopa greške za otkucaje srca i varijabilnost otkucaja srca bila 3,21 odsto i 2,70 odsto, respektivno.

Slušalice za praćenje otkucaja srca postoje već neko vreme, ali koriste PPG pristup i mogu biti veoma osetljive na intenzivno kretanje ili loše pristajanje.

Imajte na umu da je ovo samo studija i da ne znači da će Google objaviti slušalice koje to rade. Ipak, nagoveštava ideje kompanije jer se više trudi u prostoru za nosive uređaje. Ako želite detaljno da pročitate Google-ovu studiju, možete je preuzeti na Google-ovom sajtu.

Pročitajte i:  Google ne želi da plaća novinare u Kaliforniji

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,