BIZIT plus

Google unapređuje zaštitu uz AI

Google nadograđuje Androidov Play Protect sistem zaštite od malvera kako bi mu pomogao da uoči zlonamerne aplikacije koje menjaju svoje prepoznatljive karakteristike kako bi izbegle otkrivanje, objavila je kompanija. „Ovo poboljšanje će pomoći boljoj zaštiti korisnika od zlonamernih polimorfnih aplikacija koje koriste različite metode, kao što je veštačka inteligencija, da bi se izmenile kako bi se izbeglo otkrivanje“, navodi se u Google-ovom blogu.

PCPress.rs Image

Ažuriranje prati porast ovog takozvanog „polimorfnog malvera“, koji je Google-ovim postojećim sistemima teže otkriti. Dakle, sada, pored provere novoinstaliranih aplikacija u odnosu na postojeću inteligenciju skeniranja i korišćenja tehnika kao što je mašinsko učenje na uređaju, Play Protect će takođe preporučiti skeniranje aplikacija u realnom vremenu kada instalira aplikacije koje ranije nisu skenirane. Nakon procene na nivou koda, Google će obavestiti korisnika da mu kaže da li aplikacija izgleda bezbedno ili je potencijalno štetna.

Google Play zaštita je dostupna na svakom Android uređaju opremljenom Google Play uslugama (obuhvata većinu, ali ne sve, od preko 3 milijarde Android uređaja aktivnih širom sveta) i trenutno skenira 125 milijardi aplikacija svakog dana, prema Google-u, kako bi sprečio širenje malvera i drugog neželjenog softvera. Skenira aplikacije pre nego što ih preuzmete i svakodnevno skenira potencijalno štetne aplikacije na uređaju kako bi pokušao da otkrije zlonamerni softver bez obzira da li je preuzet sa Google Play-a ili negde drugde.

Pročitajte i:  Kako proveriti vreme ekrana na Androidu

Uprkos zaštiti, istraživači nastavljaju da alarmiraju zbog otkrića Android malvera. BleepingComputer je izvestio o nekoliko hakerskih kampanja poslednjih meseci, koje često distribuiraju zlonamerni softver koji se maskira kao legitimne aplikacije poput YouTube-a ili Chrome-a — softvera za koji će korisnici verovatno biti spremniji da daju široke sistemske dozvole. Google-ov post na blogu napominje da se veze do preuzimanja zlonamernih aplikacija često dele preko „efemernih izvora“ kao što su aplikacije za razmenu poruka.

Nova funkcija skeniranja je već počela da se primenjuje u „odabranim zemljama, počevši od Indije“, navodi Google, i biće dostupna u svim regionima u narednim mesecima.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: