BIZIT 2022

Google oslobođen plaćanja poreza Francuskoj

Presuda francuskog suda glasi: Google nije dužan da plati Francuskoj 1,1 miliona evra.

PCPress.rs Image

Naime, prema prethodnoj presudi Google je bio u obavezi da plati porez, zato što imao 700 zaposlenih u Francuskoj. Potpisani ugovori su bili su knjiženi preko kompanije u Irskoj i time Google nije imao potrebe da plaća porez.

Google nema predstavništvo u Francuskoj i time zahtevi Francuske vlade nisu validni. Google Irska nije oporezivana u periodu od 2005. do 2010. godine, što stoji u presudi  francuskog suda. Međutim, EU je kaznila sa 2,4 milijarde eura Google zbog zloupotrebe svoje pozicije kao najvećeg pretraživača.

Nova Francuska vlada na čelu sa Emanuelom Macronom kaže da će ubuduće  će vršiti jači pritisak na međunarodne kompanije. Dok su britanske vlasti postigle dogovor sa Google-om, kako bi vratile deo poreza.

Update:

Google je odlučio da će platiti Italiji 306 miliona eura, Britaniji 130 miliona funti, manje nego što su tražile francuske vlasti. Iako Google nije u obavezi da plati Francuskoj porez, sada ECJ tj. Evropski sud pravde (European Court of Justice ), treba da donese odluku u slučaju “pravo da bude zaboravljeno”. Drugim rečima, zahteva se od Google-a da se podaci bilo kakve pretrage iz pretraživača obrišu, bez obzira koliko su važni. Time bi se sačuvala privatnost korisnika od zloupotrebe. Sud takođe smatra da bi ova odluka ukoliko prođe trebalo da se proširi na zemlje van Evrope. Stav Google-a je da bi ova odluka predstavljala ozbiljan rizik za zemlje sa ograničenom slobodom govora. Google je žalbu predao visokom francuskom sudu, Conseil d’Etat, maja 2016. godine. Međutim žalba je prosleđena ECJ, koji je prvobitno doneo tzv. “pravo da bude zaboravljeno”. U Kanadi Google ne može da podnosi žalbe i sud može da natera Google da obriše linkove. Iako je internet jedno ogromno prostransvo koje bi trebalo da je slobodno od ovakvih odluka.

Pročitajte i:  Nova funkcionalnost stiže na Android uređaje

Izvori: SEEbi,The Guardian

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,