BIZIT plus

Google uvodi detekciju pada – Pixel Watch

Kada je Pixel Watch lansiran još u oktobru, kompanija je rekla da očekuje da će detekcija pada stići negde u zimu 2023. – i izgleda da je Google upravo škripao pre roka. Od ove nedelje, Google uvodi bezbednosnu funkciju na sve Pixel satove.

PCPress.rs Image

Google-ova verzija detekcije pada je slična onima koje ćete naći na drugim pametnim satovima, kao što su Apple Watch i Samsung Galaxy Watch 4 i 5 linije. Koristi senzore pokreta uređaja i mašinsko učenje da otkrije kada se neko prevrnuo i možda će mu trebati pomoć. Funkcija će se navodno aktivirati za oko 30 sekundi nakon što otkrije težak pad. U tom trenutku, sat će vibrirati, oglasiti alarm i treperiti obaveštenje sa pitanjem da li je vlasniku Pixel sata potrebna pomoć. Ako korisnici ne odgovore nakon jednog minuta, sat će automatski pozvati hitne službe i podeliti njihovu lokaciju.

Prema Google-u, Pixel Watch bi trebalo da bude u stanju da razlikuje težak pad, posrnuće ili fizičku aktivnost koja može da oponaša pad. Da li ta tvrdnja drži vodu je druga stvar koju ćemo morati sami da testiramo. Iako Apple, Samsung i Garmin imaju neki oblik hitnog SOS-a i detekcije pada, karakteristike nisu jednake. Na primer, detekciju pada Apple Watch-a je teško pokrenuti. Nekoliko recenzenata, pokušalo je da aktivira ovu funkciju (u okviru razumnog) bezuspešno. U međuvremenu, neki korisnici su se žalili da je Garminova funkcija otkrivanja incidenata malo previše osetljiva.

Funkcija je uključena, tako da ćete morati da je uključite ručno ako je nešto što želite. Google kaže da vlasnici Pixel satova mogu videti iskačuću promotivnu karticu na stranici Ažuriranja u aplikaciji Watch Companion. Ako ga ne vidite tamo, možete da proverite i direktno sa ručnog zgloba u aplikaciji Lična bezbednost.

Ovo nije prvi put da se Google petljao oko skupa funkcija Pixel Watch-a. U novembru, Google i Fitbit predstavili su ovu drugu funkciju vrhunskog profila za spavanje. Još iznenađujući potez, Fitbit je nedavno objavio da ukida neke od funkcija Fitbitove zajednice 27. marta – potez koji će ih navodno ukloniti i sa Pixel satova. Potonji se nije dobro složio sa frustriranim vlasnicima Fitbit-a i Pixel Watch-a, iako se Google možda nada da će dodatak detekcije pada ukloniti deo uboda.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: