Hakeri pretvaraju kućne robote u sprave za špijuniranje

Stručnjaci, koji se bave sigurnošću korisnika, uspeli su da hakuju robote tri najpopularnija brenda na svetu, pretvarajući ih u sprave koje mogu da špijuniraju svoje korisnike, prave video snimke, te ih čak povrede.

PCPress.rs Image

Potrošači, bar oni imućniji, se tek navikavaju na ideju da imaju različite kućne robote u svojim domovima, dok, paralelno, raste strah od pametnog oružja, te mogućih zloupotreba veštačke inteligencije. Nova sigurnosna istraživanja donekle potvrđuju razloge za takve strahove, te upozoravaju da bi korisnici trebalo dobro da razmisle pre nego što neki od pametnih gedžeta puste u svoj privatni prostor.

Etički hakeri iz kompanije IOActive, koja se bavi cyber sigurnošću, pronašli su slabe tačke na robotima koje proizvode Softbank, UBTech i Universal. Tako su uspeli da preuzmu kontrolu nad robotima, te ih programiraju da beleže video i audio sadržaje iz svog okruženja.

Propusti u sigurnosti tiču se, pre svega NAO i Pepper robota iz Softbank-a, te Alpha-e iz UBTech-a. Stručnjaci navode da su hakeri mogli da iskoriste ove propuste, koji su kod svakog robota drugačiji, da dođu do osetljivih informacija o korisnicima.

Pročitajte i:  Robot-riba u borbi protiv zagađenja

Nevolja je u tome što korisnici o ovim robotima razmišljaju kao o igračkama, a ne kao o potencijalno opasnim spravama koje bi mogle da ugroze njihovu sigurnost na različite načine”, rekao je Lucas Apa, glavni konsultant za IOActive, “A to nisu samo igračke, već sposobni kompjuteri koji imaju ruke i noge, ili točkove. Sa svakom novom generacijom postajaće veći, brži i jači.”

Apa je dalje upozorio korisnike da razmisle o sigurnosti pre nego što kupe robota sa kamerom i mikrofonom, koji bi, na primer, mogao da cyber napadaču otpremi fotografije njihove dece. U najgorem mogućem scenariju, ovi roboti bi mogli da budu pretvoreni u oružje, te reprogramirani tako da ozbiljno ugroze svoje vlasnike, kažu istraživači. Ako bi hakeri, na primer, Pepper robotu naložili da se određenom brzinom kreće ka vlasniku, ovaj bi mogao da primeni dovoljno sile koja bi dovela do preloma kosti, upozoravaju iz kompanije IOActive. Softbank je prodao oko 20.000 ovih robota, koji teže 28 kilograma u poslednjoj generaciji.

Pročitajte i:  Nova budućnost i kiborg bubašvaba

Stručnjaci iz IOActive-a su ranije otkrili i propuste u sigurnosti kod sistema za zabavu u avionima, te Jeep automobilima.

Izvor: telegraph.co.uk

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,