Računari i Galaksija

Hands-free telefoniranje u kolima će biti zabranjeno?

Novi trendovi bezbednosti u saobraćaju predviđaju nova ograničenja za korišćenje telefona tokom vožnje. Trenutno se ozbiljno razmatra da hands-free telefoniranje u kolima bude zabranjeno.

Hands-free telefoniranje u kolima će biti zabranjeno

Trend novih zabrana u saobraćaju nam obično stiže iz EU, što je slučaj i sa hands free telefoniranjem u automobilu. Inicijator promene regulative je ovog puta Velika Britanija, konkretno Engleska i Vels. Trenutni zakon dozvoljava korišćenje hands-free uređaja tokom vožnje, ali stručnjaci smatraju da ni to nije bezbedno rešenje.

Stručnjaci smatraju da čak da je telefoniranje sa slobodnim rukama skoro jednako opasno kao i ukoliko držite telefon u ruci. Neki stručnjaci porede hands-free telefoniranje sa vožnjom na legalnoj granici pijanstva! Trenutno se rade analize, nakon čega će se krajem godine dati stručno mišljenje.

Bilo kakve promene zakonske regulative u razvijenim zemljama Evrope utiču i na zakone u Srbiji. Jasno je da bi naša zemlja ispratila trendove kada je bezbednost saobraćaja u pitanju, naročito ako bi ta promena bila potkrepljena dokazima.

Kako se hands-free telefoniranje razlikuje od običnog razgovora?

I dok je jasno da novim regulativama zakonodavci žele da utiču na poboljšanje bezbednosti saobraćaja, postavlja se pitanje gde je granica? Ukoliko je razgovor hendsfrijem štetan, po toj logici treba zabraniti i korišćenje touch screen u automobilu. Postavlja se pitanje da li je i razgovor vozača i putnika isto tako štetan?

Pročitajte i:  Apple je rešio problem Flipper Zero iPhone-a 

Očekujemo neko novo istraživanje gde će se i razgovor u kolima testirati i, što da ne zabraniti. Do tada, Bluetooth hands-free je i dalje legalno rešenje za telefoniranje u kolima.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,