BIZIT plus

Huawei izbegao američke sankcije (za sada)

Huawei se našao nedavno u nemilosti američkih institucija, što je dovelo do naglog pada akcija ovog tehnološkog giganta. Ipak, mogućnost gubljenja pristupa Android sistemu i aplikacijama je privremeno eliminisana.

Huawei izbegao američke sankcije

Prethodnih dana je glavna vest da Google prekida saradnju sa kineskim IT gigantom. Gubljenje prava na ažuriranja operativnog sistema, nemogućnost korišćenja Google aplikacija i nestanak Google Play servisa samo su neki od strahova vlasnika Huawei uređaja. I dok još traju nagađanja šta će sve biti uskraćeno, američki organi su odlučili da reaguju.

Privremeno olakšane američke sankcije za Huawei

Nakon najave prestanka saradnje, američke vlasti su ipak suspendovale restrikcije jer bi na ovaj način najviše trpeli korisnici. Za sada će Huawei moći da kupuje američke proizvode kako bi održao trenutnu mrežu i omogučio ažuriranje softvera za postojeće Android uređaje.

Administracije odlučila na ovaj potez kako bi održala postojeću mrežu i sprečila urušavanje sistema koji se oslanja na Huawei tehnologije. Licenca traje do 19. avgusta, nakon čega će se verovatno opet odlučivati o produžavanju.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

I pored odlaganja zabrane, to ne znači da će kompaniji biti omogućeno da kupuje komponente američkih proizvođača za potrebe pravljenja novih proizvoda. Za to će im biti potrebna posebna dozvola, koju verovatno neće dobiti.

huawei 5g

Kako će se dalje odvijati sukob Amerika-Huawei (tj. Kina)

Huawei se nalazi u nemilosti predsednika Trumpa i njegove administracije zbog “učešća kompanije u aktivnostima koje nisu u skladu sa nacionalnom bezbednošću i interesima spoljne politike”. Zbog toga se kompanija odavno sprema za najgori scenario.  CEO kompanije Ren Zhengfei je izjavio da akcije Amerikanaca ne remete planove kompanije.

“Svojim aktivnostima američka administracija podcenjuje naše sposobnost”, izjavio je Zhengfei za CCTV. On je dodao da je kompanija više nego sposobna da sama proizvodi čipove koje trenutno kupuje u SAD. Ipak, to ne znači da će prestati da kupuju američki hardver. Naravno, sve zavisi od daljeg razvoja situacije.

Kineski IT gigant je već ranije najavio da priprema sopstveni operativni sistem u slučaju da bude stopirana saradnja sa Googleom. Šta ovo znači za obične korisnike? Kako trenutno stoje stvari, sve ostaje kao što je bilo – bar do sredine avgusta. Iako čelnici kompanije deluju samouvereno, jasno je da je ovo veliki udarac za planove da Huawei bude najveći svetski proizvođač telefona.

Pročitajte i:  Google: Borba protiv deepfake pornografije

Izvor: Reuters

 

Facebook komentari: