BIZIT 2022

Huawei razvio operativni sistem

Huawei ima praktično kreiran sopstveni operativni sistem! Ovo je još jedan način na koji se kompanija priprema za sudski proces pred američkim sudom.

PCPress.rs Image

Borba između američkih državnih organa i kineske kompanije Huawei se zahuktava. Nakon što je zabranjeno Huaweiju da posluje sa državim kompanijama usledila je tužba. Jedan od scenarija obuhvata zabranu korišćenja Android i Windows operativnih sistema na Huawei uređajima.

Ukoliko se to desi, kompanije je spremila plan B – sopstveni operativni sistem, po rečima Huawei predstavnika Richarda Yua u intervjuu za Die Welt:

“Pripremili smo naš operativni sistem ako se ispostavi da više ne možemo da koristimo Android i Window, bićemo spremni sa planom B.”

Huawei operativni sistem

Rad na Android alternativi započet je davne 2012. godine kada je SAD započeo istragu protiv Huawei i ZTE, navodi South China Morning Post. Veruje se da je razvoj trajao godinama i da se opet ubrzano radi na njemu. Kompanija ubrzano radi na novom operativnom sistemu jer postoji mogućnost (ma koliko mala) da se uskrati pristup američkim proizvodima – a to su Android i Windows sistemu.

Pročitajte i:  Google Pixel 7 bi mogao da se pojavi u prodaji sredinom oktobra

Ako se to desi, Huawei želi da bude spreman. Iako razmatraju ovakav potez, Yu naglašava da bi oni rado ostali u ekosistemu Googlea i Microsofta. Pored političkih implikacija, aktiviranje opcije Huawei operativnog sistema naišlo bi na probleme.

Kompanija bi morala da pronađe nove partnere s obzirom da se oslanja na Intel procesore u laptopovima. Jasno da bi se u tom slučaju javio novi, hardverski, problem pa bi kineski gigant morao da se posveti i razvijanju procesora. Velika je verovatnoća da neće doći do ove “nuklearne opcije”, pa istup Huawei zvaničnika treba postmatrati kao jačanje pozicija pred suđenje.

Da podsetimo, Huawei je tužio SAD kao odgovor na zabranu korišćenja kineskih tehnologija u američkim državnim službama.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , ,