ASUS Zenbook

IBM uvodi nove alate u AI sistem

Kompanija IBM želi da komercijalizuje tehnologiju koja će omogućiti računarima da bolje razumeju ljudsku komunikaciju. S obzirom na ulogu koju veštačka inteligencija ima u poslovanju, očekuje se da će uvođenje novih alata u njihov AI sistem doneti poboljšanja kada je u pitanju razumevanje ljudske komunikacije.

IBM i AI

Tehnologija obrade prirodnim jezikom

IBM želi da doda nove alate u svoj AI sistem Watson, kako bi mu pomogli da bolje razume ljudsku komunikaciju i njene finese. Tehnologija “obrade prirodnim jezikom” razvijena je za projekat IBM Debater za istraživačka ispitivanja. Ova AI mašina je prošle godine postala prva takmičarka protiv ljudi kada je u pitanju takmičenje u debatama.

Ono što karakteriše ovu mašinu jeste da ona nema pristup internetu, i da sluša svog protivnika šta priča. Na osnovu toga treba da stvori svoje stavove u debati, brzo da formuliše odgovore i da razume šta protivnik želi da kaže. Ovo praktično znači da je mašina morala pre takmičenja da uči kolokvijalne izraze, različite akcente, specifične termine i fraze, kako ne bi pogrešno razumela svoje protivnike.

Pročitajte i:  Na nedavnom testu, AI napisala bolji phishing email od čoveka

Ostaje da se vidi kako će implementacija ove tehnologije uticati na razvoj njihovog AI sistema Watson, i u kom pravcu će se dalje razvijati mehanizmi i alati. Ono što je sigurno jeste da su AI sistemi oslobođeni pristrasnog rasuđivanja, pa mogu biti od velike pomoći kada je u pitanju donošenje teških i složenih odluka u velikim kompanijama. Put do toga se čini dug, ali i kratak, ako uzmemo u obzir da sistem već postoji, samo je potrebno njegovo učenje.

Izvor: CNN

Facebook komentari:

Tagovi: , ,