Top50 Glas publike

Indija ponovo zabranjuje aplikacije iz Kine

Indija je ponovo odlučila da zabrani popularne aplikacije koje dolaze iz Kine, zaoštravajući već dovoljno zategnut odnos sa najmnogoljudnijom državom na svetu.

ponovo blokirane aplikacije iz kine

Zabrana važi za još 43 aplikacije

Portparol kineske ambasade u Indiji je izjavio da se protive ponovljenoj zabrani, i da se koristi nacionalna bezbednost kao izgovor za zabranu nekih mobilnih aplikacija čije je poreklo kinesko. Izjava je usledila nakon najave indijske vlade u utorak da zabranjuje još 43 aplikacije, od kojih su u najvećem broju kineske. Na listi je nekoliko aplikacija kineskog giganta za e-trgovinu Alibaba, uključujući platformu za kupovinu AliExpress, alat za razmenu poruka DingTalk i web lokaciju za strimovanje Taobao Live.

Alibaba do sada nije odgovorila na zahtev za komentar. Ova zabrane pogodila je i neke aplikacije za sastanke. Zvaničnici navode da je akcija preduzeta na osnovu podataka koji se tiču aplikacija koje svojim aktivnostima štete suverenitetu i integritetu Indije, njene bezbednosti i javnog poretka. Kina sa druge strane kaže da je Peking oduvek zahtevao od kineskih kompanija koje posluju u inostranstvu da se pridržavaju međunarodnih pravila i da poštuju lokalne zakone.

Pročitajte i:  Google će moći da dešifruje loš rukopis lekara

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,