Top50 Glas publike

Intel-ova veštačka inteligencija na USB stiku

Razvoj AI čipova danas je u fokusu u Silikonskoj dolini. Mnoge velike kompanije, kao što su Apple i Google rade na projektima koji će im omogućiti ubrzavanje rada uređaja, što otvara potpuno nova polja primene. Data centri su već danas dobro opremljeni AI mogućnostima, ali postaje sve izraženija potreba za veštačkom inteligencijom i na (pre)nosivim uređajima. Intel je uspeo da ovu tehnologiju „spusti“ na nivo klasičnih računara.

PCPress.rs Image

Na AI DevCon-u koji se upravo održava u Pekingu Intel je predstavio Neural Compute Stick 2. NCS2 je druga verzija uređaja koja koristi Intel Movidius Myriad X čip za veštačku inteligenciju, a interesantan je zbog toga što se preko USB porta povezuje sa desktop ili laptop računarom. Prema rečima Stena Grahama, generalnog direktora Intel-ovog Internet of Things odeljenja, novi čip je osam puta brži od prve verzije.

Iako su u pitanju uređaji koji neće biti u širokoj upotrebi, biće od velike pomoći kreatorima prototipova koji žele da vide kako tehnologije neuralnih mreža mogu da ubrzaju postojeći hardver. Polja primene gde se može upotrebiti NCS2 su prepoznavanje glasa i objekata na fotografijama jer je Intel-ov Movidius čip razvijen prvenstveno za procesiranje vizuelnih informacija. Ipak, veštačka inteligencija na kojoj se zasniva može da se upotrebi i za efikasno filtriranje spamova.

Pročitajte i:  Google Health licencira svoj AI alat za skrining raka dojke medicinskoj firmi

U ovom trenutku, najveći izazov je da se izvrši komercijalizacija njegovih mogućnosti, što verujemo neće biti mnogo teško, jer je cena ovog uređaja sasvim prihvatljivih 99 dolara.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,