Ikotek

Kako koristiti Androidov Reading mode

Najbolji Android tableti i telefoni su odlični za konzumiranje dugog sadržaja, pregledanje velikih dokumenata i čitanje e-knjiga.

PCPress.rs Image

Sačuvajte oči i smanjite ometanja koristeći Reading mode

Ali čitanje sadržaja na internetu nije prijatno iskustvo kao ranije, jer se pojavljuju oglasi, meniji i dijaloški okviri. Ovo dodatno otežava život ako imate loš vid, jer dizajn nekih veb lokacija može neželjeno opteretiti vaše oči. Androidov Reading mode može da reši ovaj problem i učini čitanje sadržaja dugog formata prijatnim iskustvom bez ometanja, tako što će ukloniti neželjene stavke iz sadržaja. Reading mode ima za cilj da olakša čitanje na vašem Android telefonu. To radi pretvaranjem dugog sadržaja ili veb lokacija u format koji je lakši za čitanje. Osim toga, možete prilagoditi kontrast, veličinu teksta, font i još mnogo toga, prema vašim željama. Funkcija pristupačnosti je korisna za osobe sa slabim vidom, disleksijom i slepilom. Možete čak da koristite Reading mode da pročita bilo koji sadržaj, uz potpunu kontrolu nad glasom koji se reprodukuje i brzinom čitanja. Iako je to Android funkcija pristupačnosti, Reading mode je takođe odličan alat za čitanje dugog sadržaja na vašem Android telefonu bez ometanja ili nepotrebnih obaveštenja.

Kako da podesite Reading mode na Androidu

Pre nego što možete da podesite Reading mode na svom Android uređaju, preuzmite aplikaciju iz Google Play prodavnice. Aplikacija nije unapred instalirana na Android telefonima i zahteva Android 9 ili noviji da bi radila.

Pročitajte i:  WhatsApp uvodi podršku za passkey za Android korisnike

Sa instaliranim režimom čitanja, sledite dole navedene korake:

 • Otvorite aplikaciju Reading mode na svom Android uređaju i dodirnite Continue.
 • Dodirnite Settings, koja vas preusmeravaju na Accessibility meni vašeg telefona. Na Samsung telefonima idite na odeljak Installed apps.
 • Izaberite Reading mode sa liste.
 • Uključite prečicu za Reading mode.
 • Potvrdite svoj izbor dodirom na Allow.
 • Iskačući prozor naglašava kako da koristite pokret prevlačenja sa dva prsta nagore da biste pokrenuli Reading mode.
 • Kada je aktiviran Reading mode, možete početi da ga koristite. Ili možete da prilagodite kako da aktivirate funkciju pristupačnosti.

Kako da prilagodite Android prečicu za Reading mode

Možete da aktivirate Reading mode prevlačenjem sa dva prsta nagore od dna ekrana, preko plutajućeg dugmeta na ekranu ili dugim pritiskom na tastere za jačinu zvuka i bočne tastere.

 • Otvorite aplikaciju Settings na telefonu.
 • Pomerite se nadole i otvorite Accessibility.
 • Izaberite Reading mode sa liste usluga pristupačnosti. Na Samsung telefonima ovo ćete pronaći pod Instaled apps.
 • Uključite opciju Hold volume keys da biste pokrenuli Reading mode pritiskom i držanjem oba tastera za jačinu zvuka na telefonu tri sekunde.
 • Dodirnite Save da biste bili sigurni da su promene sačuvane.
 • Ako želite dugme na ekranu za Reading mode, izaberite More options ispod dugmeta za pristupačnost dodirom.
 • Dodirnite Use button or gesture i izaberite Button sa liste. Na ekranu vašeg telefona pojavljuje se plutajuće dugme za Reading mode na ekranu.
 • Možete da prilagodite veličinu dugmeta na ekranu i nivo transparentnosti iz istog menija.
Pročitajte i:  Ne, nećete oštetiti iPhone 15 korišćenjem Android USB-C kabla

Sada, u zavisnosti od vaših želja, možete da uključite Reading mode pokretom prevlačenja sa dva prsta nagore, preko virtuelnog dugmeta na ekranu ili dugim pritiskom na tastere za jačinu zvuka na telefonu.

Kako koristiti Reading mode na Androidu

Kada naiđete na sadržaj dugog formata dok pretražujete internet na jednom od Android browsera, omogućite Reading mode koristeći željeni metod. Na ekranu telefona se pojavljuje preklapanje, sa sadržajem postavljenim na crnoj pozadini i bez svih oglasa i drugih nebitnih veb elemenata. Zatim možete pročitati članak bez ometanja i opterećivanja očiju. Procenjeno vreme za čitanje sadržaja je prikazano na vrhu. Da biste prilagodili veličinu teksta, boju fonta, razmak i još mnogo toga, dodirnite zupčanik Settings koji se nalazi na levoj strani donje trake menija. Možete povećati ili smanjiti veličinu teksta, promeniti font, podebljati sadržaj na ekranu i još mnogo toga iz prozora koji se pojavi. Ako želite da čujete članak umesto da ga čitate, dodirnite dugme Play na donjoj traci sa radnjama. Takođe možete da pređete na drugu aplikaciju ako koristite Reading mode da biste slušali članak. Kontrole reprodukcije se prikazuju u traci sa obaveštenjima. Da biste namestili podešavanje audio reprodukcije, pređite na Audio tab. Odavde možete podesiti brzinu čitanja i glas. Takođe možete da uključite ili isključite opciju Play in background.

Pročitajte i:  Android malver ugrozio preko 12 miliona Google Play korisnika

Sva obaveštenja, uključujući dolazne pozive i tekstove, su blokirana kada je aktiviran Reading mode. Ovo vam pruža iskustvo čitanja bez ometanja. Pored toga, iako možete da uključite Reading mode u bilo kojoj aplikaciji, on najbolje funkcioniše kada želite da čitate sadržaj dugog oblika ili više tekstualnih pasusa, kao što su dugački emailovi i dokumenti.

Koristite Reading mode za prijatno iskustvo čitanja

Ako se u velikoj meri oslanjate na svoj telefon prilikom pregleda velikih dokumenata, emailova ili čitanja knjiga tokom putovanja, koristite Reading mode da biste poboljšali svoje iskustvo čitanja.

Izvor: Androidpolice

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,