BIZIT plus

Istraživanje: Vreme provedeno pred ekranom (ne) utiče na decu

Najnovije istraživanje došlo je do iznenađujućih rezultata kada je vreme provedeno pred ekranom u pitanju. Ispostavilo se da dugotrajno korišćenje uređaja ne utiče na decu onako kako se priča.

Vreme provedeno pred ekranom (ne) utiče na decu

Koliko ste puta čuli kako gledanje u ekran (screen time) negativno utiče na ponašanje dece. Jedan od glavnih argumenata je da dugo igranje ili gledanje videa utiče na san dece. Ipak nova istraživanja nude alternativne zaključke.

Istraživanje Oksford univerziteta ide toliko daleko da tvrdi da mentalno i fizičko zdravlje, pre svega tinejdžera, nije ugroženo preteranim korišćenjem kompjutera, telefona, tableta ili gledanjem televizije. U studiji se tvrdi da gledanje i (video)igranje pred spavanje ne utiču na mentalno zdravlje mladih. Oni, naprotiv, sumnjaju u metodologije prethodnih istraživanja!

S obzirom da je reč o veoma uglednom univerzitetu istraživanje treba shvatiti prilično ozbiljno. Da je studija ozbiljna govori podatak da je ispitano ukupno 17.000 adolesenata u tri zemlje (Irska, SAD i Velika Britanija). Istraživanje je trajalo od 2011. do 2016. godine.

Istraživači su nedvosmisleno zaključili da vreme provedeno pre ekranom ne utiče negativno na zdravlje dece. Ispostavilo da se nisu jedini koji tako misle.

Pročitajte i:  Uštedite preko 70 evra: Epic Games poklanja dve nove igre

deca gledaju u ekran telefona

Šta drugi misle, da li vreme provedeno pred ekranom utiče na zdravlje?

Oksford univerzitet nije jedina institucija koja je došla do sličnog zaključka. Naime, Kraljevski koledž za pedijatriju i dečje zdravlje (RCPCH) došao je do sličnog zaključka. Ipak, oni su preporučili roditeljima da traže od dece da ne koriste uređaje sat vremena pre spavanja.

Istraživači sa Kraljevskog koledža tvrde da je njihovo istraživanje precizno, sa kredibilnim rezultatima. Oni otvoreno sumnjaju u tvrdnju da gledanje u ekran pred spavanje utiče na mentalno i fizičko zdravlje dece. Ipak, to ne znači da preterivanje ne može da bude problematično kod nekih pojedinaca. Zbog toga su oni dali preporuku da, za svaki slučaj, dete ne koriti uređaje sat pre spavanja.

Kraljevski koledž za psihijatriju je došao do sličnih zaključaka. Oni tvrde da se ne mogu izneti definitivni zaključci koji ukazuju na negativne posledice po zdravlje. Oni smatraju da nije problem toliko vreme provedeno pred ekranom već ono što se konzumira. Taj sadržaj može da bude mnogo problematičniji, i da ozbiljno poremeti život.

Pročitajte i:  TSMC dobija 6,6 milijardi dolara u okviru CHIPS zakona

Zaključak istraživanja je da treba više da se poradi na sadržaju koji je dostupan deci, kao i načinu na koji ga konzumiraju. Tinejdžeri su dodatno podložni uticajima u grupi, što je mnogo veća i konkretnija opasnost od provedenog vremena i svetla displeja.

Svakako da je umerenost u svemu pravo rešenje, ali istraživači su se u ovom slučaju isključivo bavili pitanjem da li vreme provedeno pred ekranom (ne) utiče na decu.

Izvor: BBC

 

Facebook komentari: