Koliko košta AI superkompjuter?

Izgleda da će OpenAI ChatGPT i Sora, između ostalih projekata, dobiti mnogo više. Prema novom izveštaju koji deli The Information, Microsoft i OpenAI rade na novom projektu centra podataka, čiji će jedan deo biti masivni AI superkompjuter nazvan „Zvezdana kapija“. Rečeno je da Microsoft plaća račun, a cena je astronomska kao što ime superkompjutera sugeriše – ceo projekat bi mogao koštati preko 100 milijardi dolara. 

 Potrošiti preko 100 milijardi dolara na bilo šta je neverovatno, ali kada se pogleda, cena zaista pokazuje koliki bi ovo mogao biti poduhvat: Informacija tvrdi da bi novi zajednički projekat Microsofta i OpenAI mogao koštati neverovatnih 100 puta više od nekih od najvećih centara podataka koji trenutno rade. 

Ta procena navodno dolazi od ljudi koji su upoznati i uključeni u razgovore o projektu, uključujući osobu koja je razgovarala sa Semom Altmanom, izvršnim direktorom OpenAI, kao i nekoga ko ima pristup Microsoftovoj početnoj analizi troškova. U publikaciji su izvori ostali anonimni. 

Za superkompjuter Stargate se kaže da se nalazi u SAD i, kako navodi Rojters, bio bi najveća od mnogih instalacija koje se Microsoft i OpenAI spremaju da naprave u narednih nekoliko godina. Stargate bi mogao da se pokrene već 2028. godine, ali pre nego što to učini, OpenAI će i dalje dobijati periodične nadogradnje, a sledeće veliko ažuriranje AI planirano je za početak 2025. 

Pročitajte i:  Da li se OpenAI otvara prema kvantnoj tehnologiji?

Stargate označava petu i poslednju (za sada) fazu Microsoft i OpenAI-ovih superkompjuterskih projekata, a kompanije su trenutno u sredini treće faze. Microsoft navodno već radi na četvrtom faznom superkompjuteru, koji će biti manji od Stargate-a i koji bi mogao biti lansiran do 2026. 

 Nejasno je za šta bi Stargate mogla biti sposobna, ali s obzirom na trenutni bum AI i potrebu da modeli AI nastave da se razvijaju, to nije iznenađenje. GPT-5 je na pomolu, a da bi OpenAI i Microsoft nastavili da pomeraju granice veštačke inteligencije, ovi ogromni centri podataka su neophodni. 

 Pošto zajedničko preduzeće može koštati više od 115 milijardi dolara kada se sve kaže i uradi, vredi napomenuti da bi takav trošak iznosio više od tri puta više nego što je Microsoft potrošio na kapitalne izdatke za zgrade, opremu i servere tokom 2023. Gde sve novac ide? Informacija tvrdi da najveći deo troškova ovog petofaznog plana potiče od potrebe za kupovinom AI čipova. S tim u vezi, pravo je vreme da budete Nvidia

Pročitajte i:  Promenite ovih 5 Windows podešavanja da biste poboljšali zaštitu vaših podataka

Izvor: digitaltrends.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *