Komentar: IT pogled na 2021. godinu

Za nama je godina koja nije okončala COVID‑19, ali jeste donela brojne ekonomske posledice. Opšta poskupljenja i inflatorni pritisci nisu samo stvar strahova, već realnosti koju svi osećamo. Šta je obeležilo godinu za nama u IT sferi?  Filip Majkić

PCPress.rs Image

Od krize do problema i natrag

Kriza distribucije i robe dolazi kao jedna od velikih posledica sveopšte ekonomske krize, ali i organizacione krize logistike i infrastrukture, demonstrirajući da možda ipak nije pametno što se sve proizvodi negde na jugoistoku Azije, da bi potom dugačkim trgovačkim rutama roba bila dopremana u ostatak sveta. Probleme imaju distributeri, trgovci i svi ostali, iako robe i proizvodnje ipak ima. Nažalost, te kapacitete ne možemo da uposlimo bez dovoljno sirovina koje se suočavaju sa istim problemima. Još jedna posledica su velika poskupljenja, koja samo usložnjavaju bitku za korisnike – videćemo ko će na kraju uspeti u toj borbi.

Političke promene u svetu su brojne, i sve se osećaju na IT sektoru, i u svetu i kod nas. Američko‑kineski ekonomski rat traje već neko vreme, Amerika je u ovoj godini dobila novog predsednika, a Nemačka novog kancelara. U skoro svim zemljama je tvrdokorna desnica poražena, za šta ne tako male zasluge imaju društvene mreže, koje su svoju političku naklonost već uveliko demonstrirale. Ostaje pitanje da li će se na tome zaustaviti ili pokušati da uspostave cenzuru na Internetu… u sopstvenom interesu.

Novi Apple računari s M1 procesorima označili su dolazak RISC arhitekture u consumer segment, i opasno ugrozili pozicije nekada neprikosnovenih giganata kao što su Intel i AMD

Globalno oporezivanje tehnoloških kompanija je još jedan dugoročni trend koji je proistekao iz ovih promena. Umesto da se izvlače u poreske rajeve kao do sada, Google, Facebook, Amazon i ostali giganti će morati da plaćaju unificiranu stopu od najmanje 15 odsto. Čak se i Irska, veliki poreski raj i kukavičje jaje Evrope, povinovala novim pravilima čiji benefite tek treba da osetimo.

Pročitajte i:  Meta u saradnji sa kompanijom LG

Vakcinacija je još jedan trend 2021. godine, bez obzira na to što, nažalost, lagano posustaje. E‑uprava je pokazala da je u stanju da se brzo i efikasno prilagodi naglim promenama i velikim izazovima, pa smo ne samo bili u prilici da vidimo kako izgleda efikasan sistem vakcinacije praktično od samog starta, skupa sa sistemom slobodnog biranja vakcina.

Internet je postao stecište našeg života, a društvene mreže na njemu postaju naša alternativna realnost. Jasan je trend odlaska mladih ka novim društvenim mrežama, a megapopularna mreža 2021. godine bila je TikTok, koja je sakupila prvih milijardu korisnika u rekordnom roku. Istovremeno, sve više mladih napušta ne samo Facebook već i ostale derivate i mreže koje su u njegovom vlasništvu.

Metaverzum ili Facebook? Nikome to nije sasvim jasno u ovom trenutku, a pitanje je i da li to razume i popularni „Šećerko“, direktor Facebook‑a Mark Zuckerberg. Možda je u pitanju nejasna vizija koja se oslanja na potrebu da se nešto promeni, a da nije jasno šta. Ili je ipak reč o briljantnom poslovnom planu? Vreme će pokazati, možda već 2022. godina.

U skoro svim zemljama je tvrdokorna desnica poražena, za šta ne tako male zasluge imaju društvene mreže, koje su svoju političku naklonost već uveliko demonstrirale. Ostaje pitanje da li će se na tome zaustaviti

Poseta svemiru turizma radi je još jedan trend 2021. godine. Najbogatiji ljudi sveta – Elon Musk, Richard Branson, Jeff Bezos – otpočeli su trku ko će prvi doći do svemira. Trka se zahuktala, a nakon oprečnih reakcija na njegovo premijerno putovanje (istina, samo do ivica svemira), Jeff Bezos je u svemir poslao legendarnog kapetana Kirka. Tako je William Shatner, u 90. godini, postao najstarija osoba koja je, makar na kratko, boravila u kosmosu.

Pročitajte i:  Meta donosi nove postavke na Instagram i Threads servisima
PCPress.rs Image
Kako smo zamišljali svemirske pionire, i šta smo dobili

Starlink internet je još jedan projekat naslonjen na svemirsku revoluciju i obećava neverovatne mogućnosti i Internet za sve. Da li biste poverili pristup mreži najbogatijem čoveku na svetu koji beži od plaćanja poreza kao od kuge i koji je preko noći preselio kompaniju Tesla iz Teksasa u Kaliforniju, a da to nije rekao ni najbližim saradnicima? Neka obećanja zvuče veoma lepo, ali neke druge prakse ne baš.

Trend napuštanja x86 procesorske arhitekture, koja mnogima deluje već pomalo nezgrapno i teskobno imajući u vidu brze promene u svim tržišnim segmentima, bio je prisutan već neko vreme, naročito na serverskom tržištu. Međutim, dolazak novih Apple laptopa s M1 procesorima, koji su skoro dopunjeni još bržim i boljim M1 Pro i M1 Max procesorima, označio je dolazak ovog trenda u consumer segment, i opasno ugrozio pozicije nekada neprikosnovenih giganata kao što su Intel i AMD. ARM je u modi, i deluje da je tu da ostane, ali će 2022. godina doneti jasniju sliku.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,