BIZIT 2022

Kredite u švajcarcima bi trebalo proglasiti nezakonitim

Nakon što je sud u Grčkoj doneo prvu sudsku presudu kojom je valutna klauzula u švajcarskim francima (CHF) proglašena nepoštenom i štetnom, „Udruženje CHF”, koje okuplja dužnike u švajcarcima u Srbiji, poziva nadležne da kreditne ugovore u “švajcarcima” proglasi nezakonitim.

PCPress.rs Image

Nijedan zakon u Srbiji ne poznaje valutnu klauzulu kao dozvoljenu mogućnost kod odobravanja dinarskih kredita, a građani koji su podizali stambene zajmove vezane za švajcarske franke od banke su dobijali upravo dinare, a ne stranu valutu. Stoga su ovi kreditni ugovori sa bankama nezakoniti, to jest ništavni, smatraju predstavnici udruženja. To praktično znači da bi banke trebalo kod ovih zajmova da eliminišu valutnu klauzulu i uvaže dinarski iznos koji je dužniku odobren prilikom davanja kredita, a potom da se preostali dug otplaćuje u dinarima po definisanoj kamatnoj stopi. Pravnik Jelena Pavlović, predstavnica „Udruženja CHF”, pozvala je juče nadležne iz Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije kao i drugih banaka, na zajednički sastanak kako bi problem ovih dužnika bio rešen.

„Naš cilj je da se u okviru srpskog pravosuđa izborimo za svoja prava. U tom slučaju će jedina posledica po banke biti umanjenje dobiti u jednoj godini. U suprotnom, ako to pravo izborimo u Strazburu, trošak bi snosila država Srbija, a ne banke, što smatramo da je nedopustivo. Jer, naša država nije na stepenu razvoja zemalja iz kojih te banke dolaze. Ne vidimo nijedan razlog da naša država bude još siromašnija, a druge zemlje još bogatije”, istakla je Jelena Pavlović.

Pročitajte i:  Intervju: Vladimir Vasić, Udruženje banaka Srbije - Banke za novo doba

Ovo udruženje će od sada javno objavljivati svu dokumentaciju, prvenstveno onu koja se tiče ponašanja banaka u konkretnim slučajevima, kao i informisati javnost da li banke izdvajaju rezervisanja po ovim spornim kreditima, zatim kako se ponašaju revizorske kuće i centralna banka.

Izvor: Novosti

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,