Top50 Glas publike

Mars na fotografijama: Neobične, plave dine

Mars je odavno u centru pažnje – još više od kada se na njegovu površinu spustio Perseverance rover sa Ingenuity helikopterom. Na Zemlju stalno stižu nove fotografije, a za najnoviju je odgovoran Odyssey orbiter.

PCPress.rs Image

Iako podseća na scenu iz nekog naučno-fantastičnog filma, najnoviji snimak zapravo prikazuje plavičaste dine koje presecaju površinu Marsa. Na Zemlju je stigao 8. aprila i na njemu se vidi severna polarna kapa ove planete, te dine koje su nastale pod dejstvom snažnih vetrova. Pojedini delovi na fotografiji su obojeni u plavo, ali to ne znači da Crvena planeta ima plavičaste mrlje – naime, hladniji delovi su prikazani plavom bojom, a topliji žutom i narandžastom. Na snimku se vidi oblast koja ide do 30 kilometara u dužinu, a peščane dine mogu da se nađu i na drugim lokacijama na Crvenoj planeti. Neke od njih su pokrivene ledom, što ukazuje na veoma niske temperature.

PCPress.rs Image

Iako je snimak objavljen 8. aprila, nastao je od fotografija koje su napravljene u periodu između decembra 2002. i novembra 2004. godine. Snimio ih je THEMIS (Thermal Emission Imaging System) instrument koji se nalazi u sklopu Mars Odyssey orbitera agencije NASA, te je na taj način proslavljeno dvadeset godina od kada je letelica započela misiju (lansirana je 7. aprila 2001. godine). Odyssey još uvek proučava Mars i drži rekord kao letelica koja najduže kruži oko neke druge planete. Pored THEMIS instrumenta, orbiter u sebi ima i GRS (Gamma Ray Spectrometer), te MARIE (Mars Radiation Environment Experiment), a cilj misije je da se proučavaju uslovi na Marsu kako bi buduće misije put Crvene planete krenule što spremnije.

Pročitajte i:  NASA izabrala Starship za drugo sletanje na Mesec

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,