Microsoft – junski prekidi Outlook-a bili DDoS napad

Početkom juna na Twitteru su počele da se pojavljuju pritužbe da je Outlook ugašen za čak 18.000 korisnika na vrhuncu onoga što je, kako se ispostavilo, bio napad distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS), prema priči u The Associated Press (AP). Microsoft je priznao napad u objavi na blogu, nudeći neke tehničke detalje i preporuke za zaštitu od takvih napada u budućnosti.

PCPress.rs Image

Na blogu se ne pominje da li je kompanija stavila stvari pod kontrolu ili je napad prestao sam od sebe. Ali na Twitter-u, Microsoft 365 Status nalog je tvitovao o prekidu rada koji se dogodio 5. juna, a zatim ponovo kasnije tog dana, konačno kao da su stvari stavljene pod kontrolu sledećeg jutra:

U članku AP-a se navodi da je portparolka potvrdila da je grupa Anonymous Sudan, grupa koja je aktivna najmanje od januara, navodi se u članku u Cybernews, koji je izvestio o napadu. Prema tom članku, grupa je tvrdila da je njen napad trajao oko sat i po pre nego što je prestao.

Pročitajte i:  Microsoft pravi „Zvezdanu kapiju“

Prema bivšem ofanzivnom hakeru Agencije za nacionalnu bezbednost po imenu Jake Williams, citiranom u priči AP-a, „ne postoji način da se izmeri uticaj ako Microsoft ne pruži te informacije“, a on nije bio svestan da je Outlook ovako teško pogođen pre nego što.

U 2021. godini, Microsoft je ublažio ono što je tada bio jedan od najvećih DDoS napada ikada zabeleženih, koji je trajao više od 10 minuta sa vršnim prometom od 2,4 terabita u sekundi (Tbps). U 2022. napad je dostigao 3,47 Tbps. Nije jasno koliki je promet bio u junskom napadu.

DDoS aktivnost, kaže Microsoft u svom blog postu, cilja na OSI sloj 7 — to jest, sloj mreže na kojem aplikacije pristupaju mrežnim uslugama. To je mesto gde vaše aplikacije, poput e-pošte, traže svoje podatke. Microsoft veruje da su napadači, koje naziva Storm-1359, koristili botnete i alate za pokretanje njegovih napada „sa višestrukih usluga u oblaku i otvorenih proksi infrastruktura“, i da se činilo da je bio fokusiran na ometanje i publicitet.

Pročitajte i:  Microsoft spaja Windows i Surface timove pod jednim krovom

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,