Top50 Glas publike

Microsoft kreirao AI karikaturistu

Dok ne postanete izuzetni karikaturista, mogu da prođu godine i godine vežbanja. Međutim ta veština (ili barem onaj deo koji se odnosi na karikaturu lica) je sada automatizovana od strane grupe istraživača iz Microsoft-a. Rad grupe koristi tip AI algoritma pod nazivom „generative adversarial networks“ (GAN), što je favorizovana tehnika dubokog učenja za stvaranje „deep fake“ ili manipulisanje stvarnim video snimcima i slikama kako bi se stvorili vrlo ubedljivi lažnjaci.

PCPress.rs Image

Umesto deep fake-ova, Kaidi Cao sa Univerziteta Tsinghua, Jing Liao iz Microsoft Research sektora i Lu Yuan iz Microsoft AI Perception i Mixed Reality, su iskoristili GAN kako bi stvorili generator karikatura koji je sposoban da stvori karikature poput ljudskih umetnika. Duboka neuronska mreža sastoji se od dva karikaturna GAN-a ili CariGAN-a: CariGeoGAN za modeliranje geometrijskog preterivanja lica i prenošenje iz formata fototografije u format nacrtane karikature, dok CariStyGAN prenosi stil karikature na datu sliku lica.

U formi aplikacije koja stvara karikature, istraživači su konfigurisali CariGAN-ove tako da korisnik može da kontroliše koliko lice i stil karikature postaje prenaglašeno podešavanjem parametara modela ili pružanjem primera karikature koju GAN može da imitira. Da bi se uhvatili različiti stilovi karikature i na koji način su osobine prenaglašene, istraživači su prikupili preko 8.000 karikatura pronađenih na internetu. Fotografije su izvučene iz Microsoft-ovog MS-Celeb-1M skupa podataka, ranije korišćenih u AI projektu za prepoznavanje poznatih ličnosti.

Pročitajte i:  Microsoft objavljuje prihode dok planira otpuštanje radnika

PCPress.rs Image

Da bi se testiralo koliko su prepoznatljive karikature CariGan-a, istraživači su sproveli dva testa, pokazujući ljudskim učesnicima izbor AI karikatura i tražili od njih da odaberu jedan tačan subjekt od pet fotografija lica sa sličnim atributima. Studija je utvrdila da su ručno obrađeni likovi imali najveću stopu prepoznavanja među učesnicima. Međutim, CariGAN je bolje prošao ovaj test nego prethodne tehnike za stvaranje likova.

Drugi test je proveravao koliko su verini CariGAN radovi u odnosu na ručno izrađene karikaturne stilove. Da bi to učinili, pokazali su učesnicima osam karikatura umetnika koji pokazuju poseban stil. Potom su pokazali jednu ručno izrađenu sliku subjekta i pet karikatura istog subjekta koje je uradio CariGAN. Zatim su tražili od učesnika da ih rangiraju od „najsličnijeg datom uzorku karikature“ do „najmanje sličnog datom uzorku karikature“. Učesnici su rangirali CariGAN rad bolje od ručno nacrtanog 22,95% slučaja, što znači da se AI karikatura ne može razlikovati od stvarnih ručno izrađenih karikatura. Istraživači primećuju da bi „idealna stopa prevare“ bila 50% slučajeva.

Pročitajte i:  Microsoft kreira nove borbene naočare za američku vojsku

Svako ko je zainteresovan da se testira kao što su bili testirani učesnici studije može da se oproba na stranici projekta CariGAN.

Izvor: ZDnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,