Na pomolu rusko-kineski operativni sistem za mobilne telefone i druge uređaje?

Da li je na pomolu kreiranje istinskog evroazijskog ekosistema za mobilne uređaje i druge naprave iz domena potrošačke elektronike? Ako je verovati najnovijim informacijama, koje govore da su se u celu stvar umešali vrhovi kineske i ruske države, onda je odgovor – potvrdan.

PCPress.rs Image

Zabrana Huawei-ja od strane američke administracije bi mogla da podstakne novi nivo saradnje između Kine i Rusije. Neophodnost stvaranja alternative za Google i Android bi tako proizvela efekat koji bi otišao korak dalje, budući da rusko-kinesko partnerstvo gleda u novim pravcima. Jedan od tih pravaca jeste Aurora, koja već dobija epitet “ostvarenja mobilnih evroazijskih integracija”.

Šta je Aurora?

Aurora je mobilni operativni sistem koji trenutno razvija Russian Open Mobile Platform, baziran u Moskvi. Aurora je bazirana na Sailfish operativnom sistemu, koji je dizajnirala finska kompanija Jolla, uz podršku mnoštva “podizvođača” u Rusiji, tako da je veliki broj razvojnih timova iz ove zemlje učestvovao u stvaranju Aurora operativnog sistema. Osim toga, treba imati na umu i da je veliki broj najboljih programera Google-a i Apple-a poreklom sa prostora Rusije i bivšeg SSSR-a – uostalom, Andrej Rubin, jedan od osnivača Google-a, je poreklom odande.

Stvari su otišle korak dalje kada je ruski preduzetnik Grigory Berezkin 2014. godine postao suvlasnik kompanije Jolla, da bi 2016. godine njegova kompanija počela razvoj ruske verzije ovog operativnog sistema. 2018. godine je državna kompanija Rostelecom kupila udeo od 75% u Open Mobile Platform.

Pročitajte i:  Sajber napadi pogađaju američke vodovodne sisteme

PCPress.rs Image

Prošle nedelje je održan International Economic Forum u Sankt Petersburgu, na kome je Huawei predsednik Guo Ping razgovarao o mogućnostima prihvatanja Aurora operativnog sistema sa ruskim ministrom digitalnog razvoja i komunikacija, Konstantinom Noskovim. Kako je tom prilikom rekao Guo, “Kina već testira uređaje sa instaliranim Aurora operativnim sistemom”, što je izazvalo veliku pažnju.

Da se nešto iza brda valja govore i informacije da su predsednici Putin i Ši Đinping u Sankt Petersburgu razgovarali o više sporazuma, a između ostalih i o tome da Huawei usvoji Aurora operativni sistem, kao i o potencijalnim lokacijama Huawei proizvodnih postrojenja na teritoriji Rusije.

Google, pazi se, oni dolaze!

Aurora je s tačke gledišta kineskog giganta u ovom trenutku “brzo-evoluirajući plan B”. Huawei značajno ubrzava sa razvojem i implementacijom svog sopstvenog HongMeng operativnog sistema, za koji se tvrdi da je čak 60% brži od Google Android-a u ovom trenutku, ako je verovati industrijskim izvorima. Ceo proces je započeo pre sedam godina, kada je HongMeng nastao kao projekat u okviru Huawei razvojnih centara.

PCPress.rs Image

Kako trenutno stvari stoje, čak milion uređaja je distribuirano partnerima kao što su Tencent, Xiaomi, Vivo i Oppo, što potvrđuje da se i ove firme spremaju za eventualne američke sankcije i da mogu vrlo lako da dođu pod udar naredne runde sankcija, budući da su kineski predsednik i politbiro čvrsto rešeni da ne popuštaju pred ucenama američkog režima. Očekuje se da prvi uređaji sa HongMeng operativnim sistemom stignu već do kraja godine, svakako za kinesko tržište, a da li će se nešto slično desiti i sa ostatkom sveta, videćemo. Za sada imamo potvrde da će ovaj operativni sistem moći da se koristi na smartfonima, kompjuterima, televizorima i u automobilima.

Pročitajte i:  Uskočite u prolećno raspoloženje uz poklone koje donosi AppGallery

HongMeng sistem bi takođe trebao da dođe sa potpuno novim sistemima zaštite i bezbednosti kad su korisnički podaci u pitanju. Ovim potezom bi kineski proizvođač mogao da najveće zapadne kompanije liši osnovnog izvora prihoda – informacija o nama samima, budući da najveći deo zarade koju ostvaruju Google, Facebook, Amazon i ostali stiže od trgovine informacijama o njihovim sopstvenim korisnicima. Pre samo nekoliko dana je Mark Zuckerberg potvrdio da neće dozvoliti preinstaliranje Facebook aplikacija na nove Huawei telefone, što je još jedan udar na Huawei.

Očekuje se da bi na IFA 2019 sajmu u Berlinu, koji će se održati početkom septembra, Huawei mogao da pokaže svoje prve pametne telefone sa HongMeng operativnim sistemom. Naravno, samo u demonstracione svrhe, jer se ipak ne očekuje da uređaji tako brzo postanu dostupni tržištu. Tom prilikom će svakako biti održana premijera Huawei Kirin 985 čipseta, koji će pogoniti najvišu klasu mobilnih telefona kineske kompanije.

PCPress.rs Image

Tvrdi Trump suzama ne veruje

U međuvremenu, Donald Trump je decidno odbio molbe pojedinačnih kompanija da budu izuzete od carina. Primera radi, Tesla je zatražila da bude izuzeta iz režima carina, odnosno da se na kompjutere koji se uvoze u SAD za potrebe instalacije u popularne električne automobile ne odnose nove carinske tarife od 25%. Predsednik SAD je ovu molbu glatko odobio, rekavši da nema izuzetaka i da carinski režim važi za sve.

Pročitajte i:  Huawei lansirao nove pametne uređaje u Dubaiju

Najnoviji napori američkih firmi da učine nešto povodom carina koje štete američkoj ekonomiji uključuju udruživanje preko 660 trgovačkih firmi, koje su apelovale na Belu Kuću da ublaži carinski režim koji je uvela. Apel da se ne uvode dodatne carine i što pre postigne trgovinski sporazum sa Pekingom su potpisale mnoge poznate firme koja imaju velike lobističke potencijale na Kapitol Hilu, odnosno u Kongresu i Senatu. Među njima je i Walmart, najveći lanac trgovačkih centara na svetu, inače u vlasništvu porodice Walton koja je bogatstvo izgradila upravo tako što je bila “kineski agent”, distribuirajući robu proizvedenu u Kini u saradnji sa kineskim dobavljačima. Istovremeno, porodica Walton je i među najvećim donorima političara u SAD, posebno Republikanske partije, kojoj pripada Donald Trump.

Izvor: Asia Times

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,