BIZIT 2022

NASA: Zbogom Opportunity!

NASA se konačno oprostila od Opportunity rovera nakon poslednjeg neuspešnog pokušaja uspostavljanja veze. Eksperti su utvrdili da se radi o konačnom kraju, a posle osam meseci tišine, budući da mašina bez energije nema nikakvih izgleda uoči Marsovske zime koja tek dolazi.

PCPress.rs Image

Opportunity (Mars Exploration Rover – B, MER-B) je lansiran 2003. godine, a na ravnicu Meridiani Planum sleteo je 25. januara 2004. Uspesi misije uključuju kompletiranje primarne misije od 90 sola (marsovskih dana), otkriće vanmarsovskog meteorita (u Meridiani Planumu) i izučavanje Victoria kratera (duže od dve godine). Rover je preživeo peščanu oluju 2007. godine, te je dostigao krater Endeavour još 2011. godine.

PCPress.rs Image

Opportunity je nakon velike peščane oluje sa Zemljom poslednji put komunicirao 10. juna 2018. godine, a NASA je veći deo leta provela u iščekivanju da se oluja na Marsu smiri, budući da se prenos signala kroz prašinu pokazao kao nemoguć. Rover je dugo ostao uspavan, te su se naučnici pribojavali da se radi o konačnom kraju, a u poslednjih sedam meseci pokušali su da ga kontaktiraju preko 600 puta. Ispostavilo se da je ovo zaista kraj, te časna smrt za mašinu koja je ispunila svoju misiju.

Pročitajte i:  Najnoviji NASA superkompjuter je pomalo „uradi sam“ remek-delo

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,