ASUS ROG Flow

Naučnik dizajnirao respirator koji košta samo 400 dolara

Bil Dali, već duže od decenije radi u kompaniji Nvidia na poziciji glavnog naučnika, a pre toga je bio vođa odeljenja za računarske nauke na Stanford univerzitetu. Za njega kažu da je izuzetno pametan čovek, koji je do sada objavio više od 250 naučnih radova, a vlasnik je i više od 120 patenata. Uostalom, tu tvrdnju je dokazao još jednom, jer je uspeo da dizajnira respirator čija proizvodnja neće koštati više od 400 dolara.

Tradicionalni medicinski respiratori koštaju i preko 20.000 dolara, a poslednjih meseci usled povećane potražnje, cena im se vinula u nebo. Zato je jedan ovakav projekat izuzetno bitan, jer omogućava spasavanje mnogih života, pošto u bolnicama često nema dovoljno respiratora za sve kojima su potrebni. Dosadašnja iskustva nam kažu da između 0.3 i 0.6 procenata obolelih od COVID-19 virusa moraju da se nakače na respirator da bi preživeli. S obzirom da je u svetu obolelo preko tri i po miliona ljudi jasno je da je potreba za respiratorima i dalje velika i to je ovog naučnika potaknulo da pokuša da napravi sopstveni dizajn.

Pročitajte i:  Da li se najveće IT kompanije vraćaju u kancelarije?

Glavna briga, osim činjenice da bude efikasan, bila je da bude što jeftiniji, pa samim tim i pristupačniji medicinskim ustanovama. Dali je u tome i uspeo. Njegov respirator je veoma jednostavnog dizajna i zasniva se na dva glavna dela – proporcionalnog solenoid ventila i mikrokontrolera koji reguliše protok kiseonika. Zanimljivo je što se ventilator može lako napraviti na licu mesta i sastavljen je od delova koji se lako mogu kupiti u specijalizovanim prodavnicama, a za njegovo montiranje ne treba više od pet minuta.

Međutim, ovaj naučnik ne želi da se zadrži na tome – njegov cilj je da dizajnira respirator koji će koštati još manje, možda čak samo 100 dolara.

Izvor: Hot Hardware

Facebook komentari:
HR specijalno izdanje

Tagovi: , , , , , ,