Naučnik dizajnirao respirator koji košta samo 400 dolara

Bil Dali, već duže od decenije radi u kompaniji Nvidia na poziciji glavnog naučnika, a pre toga je bio vođa odeljenja za računarske nauke na Stanford univerzitetu. Za njega kažu da je izuzetno pametan čovek, koji je do sada objavio više od 250 naučnih radova, a vlasnik je i više od 120 patenata. Uostalom, tu tvrdnju je dokazao još jednom, jer je uspeo da dizajnira respirator čija proizvodnja neće koštati više od 400 dolara.

PCPress.rs Image

Tradicionalni medicinski respiratori koštaju i preko 20.000 dolara, a poslednjih meseci usled povećane potražnje, cena im se vinula u nebo. Zato je jedan ovakav projekat izuzetno bitan, jer omogućava spasavanje mnogih života, pošto u bolnicama često nema dovoljno respiratora za sve kojima su potrebni. Dosadašnja iskustva nam kažu da između 0.3 i 0.6 procenata obolelih od COVID-19 virusa moraju da se nakače na respirator da bi preživeli. S obzirom da je u svetu obolelo preko tri i po miliona ljudi jasno je da je potreba za respiratorima i dalje velika i to je ovog naučnika potaknulo da pokuša da napravi sopstveni dizajn.

Pročitajte i:  Google i Microsoft imaju pristup čipovima iz Kine uprkos zabrani

Glavna briga, osim činjenice da bude efikasan, bila je da bude što jeftiniji, pa samim tim i pristupačniji medicinskim ustanovama. Dali je u tome i uspeo. Njegov respirator je veoma jednostavnog dizajna i zasniva se na dva glavna dela – proporcionalnog solenoid ventila i mikrokontrolera koji reguliše protok kiseonika. Zanimljivo je što se ventilator može lako napraviti na licu mesta i sastavljen je od delova koji se lako mogu kupiti u specijalizovanim prodavnicama, a za njegovo montiranje ne treba više od pet minuta.

Međutim, ovaj naučnik ne želi da se zadrži na tome – njegov cilj je da dizajnira respirator koji će koštati još manje, možda čak samo 100 dolara.

Izvor: Hot Hardware

Facebook komentari: