Nestašica čipova u vreme pandemije

O nestašici čipova se priča već neko vreme – svet trpi, što zbog pandemije, što zbog kripto-rudara. Prirodno je da korisnike, ali i eksperte, interesuje koliko će to potrajati.

PCPress.rs Image

Problemi nastali zbog pandemije traju skoro dve godine, a među njima je i nestašica kompjuterskih čipova. Budući da se radi o komponentama bez kojih nema računara, pametnih telefona, laptopova, ali ni opreme za rudarenje kriptovaluta, jasno je da nedostatak utiče na proizvođače širom sveta. Pogođeni su mnogi delovi industrije – od gejmerske do automobilske, a kompanija Apple je u oktobru okrivila nestašicu čipova za smanjenu dobit u trećem kvartalu.

Intel je sa druge strane upozorio da bi problem mogao da potraje do 2023, najpre zbog toga što potražnja raste brže nego što proizvođači mogu da izdrže. Na potrebu za čipovima utiču i nove tehnologije, poput 5G mreže, te cloud servisa, ali i zbog „običnih“ uređaja, budući da su čipovi sve neophodniji i u kućnim spravama, automobilima, te drugim svakodnevnim tehnološkim pojavama.

PCPress.rs Image

Dodatni problemi za proizvođače nastaju i zbog toga što će se u narednom periodu naručivati više čipova, te drugih komponenti, nego što je zaista potrebno. Naime, kompanije se već boje da će do nestašica dolaziti i u narednom periodu, pa duple narudžbine vide kao potencijalno rešenje. Zbog toga bi stvari mogle dodatno da se iskomplikuju, pa ostaje da se vidi hoće li neko doći do rešenja kojim bi svi bili zadovoljni.

Pročitajte i:  Apple povlači iz App Store-a reklame o kockanju

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,