TrendMicro

Novi Apple OS – Big Sur

Izgleda da je era macOS X konačno završena. Apple je zvanično potvrdio da prelaze na macOS 11 sa novom Big Sur nadogradnjom posle skoro 20 godina OS X sistema. To znači da će korisnici ove jeseni konačno nadograditi verziju X na verziju 11.0.

apple os big sur

Rađa se nova generacija

Prvobitna verzija macOS X, koji je Apple rebrendirao za iOS, watchOS i tvOS sa izdavanjem macOS Sierra 2016. godine, objavljena je u septembru 2000. godine kao javna beta verzija za 29,99 dolara. Sada je konačno došlo vreme da objavi macOS 11, što predstavlja novu eru i među uređajima, i među softverom. Ranije verzije macOS X sistema poznata su pod kodnim imenima, to Jaguar, Lion, Leopard, Tiger, i sve ove verzije bile su plaćene. Od 2011. godine, Apple je počeo da izdaje godišnje nadogradnje, a od 2013. godine nadogradnje se više nisu naplaćivale, počev od verzije Mavericks.

Prelazak na macOS 11 iznenađujuć je za Apple, s obzirom na to da se u jednom trenutku činilo da će samo nastaviti da koriste OS X kao svoj brend za softver, i to u doglednoj budućnosti. Microsoft je počeo da ih prati tom logikom, pa su izjavili 2015. godine kako smatraju da je Windows 10 njihova konačna verzije operativnog sistema. Međutim, sada stvari počinju da se menjaju. Pitanje je šta će se dogoditi od sledeće godine, da li će izaći macOS 12, ili ne. Takođe, pitanje je sada kako će Microsoft reagovati na sve ovo i kako će nastaviti da se razvijaju operativni sistemi. OS X je obeležio generacije hardvera i softvera. Biće uzbudljivo ispratiti šta su sledeće planirali.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: