BIZIT plus

Novi iPhone imaju satelitski modem Qualcomm, nove Apple radio čipove

Modeli iPhone 14 kompanije Apple Inc sadrže Qualcomm Inc  čip koji može da se poveže sa satelitima, ali imaju dodatne prilagođene Apple komponente koje se koriste u najveća nova karakteristika telefona, prema analizi telefona od strane iFixit-a i Apple izjavi.

PCPress.rs Image

Apple je objavio svoju liniju iPhone 14. Jedna od glavnih novih karakteristika je mogućnost povezivanja na satelite za slanje hitnih poruka kada nema WiFi ili mobilne veze za prenos podataka.

Apple je ranije ovog meseca rekao da modeli iPhone 14 sadrže novi hardver koji omogućava uslugu hitnih poruka, koju Apple planira da uključi sa ažuriranjem softvera koje dolazi u novembru. Apple nije dao detalje o hardveru specifičnom za satelite.

iFixit, firma sa sedištem u San Luis Obisku u Kaliforniji koja rastavlja iPhone i drugu potrošačku elektroniku kako bi procenila koliko se lako mogu popraviti, u petak je rastavila model iPhone 14 Pro Max, otkrivajući Qualcomm X65 modemski čip.

Qualcomm čip obezbeđuje 5G konekciju za ćelijske mreže, ali je takođe sposoban da koristi ono što se zove opseg n53, frekvencijski opseg koji koriste sateliti kompanije Globalstar.

Pročitajte i:  Apple će pogoniti AI servere svojim čipovima

Globalstar je ranije ovog meseca najavio dogovor u kojem će Apple preuzeti do 85% kapaciteta globalne satelitske mreže kako bi omogućio Apple-ovu novu funkciju za razmenu poruka u hitnim slučajevima.

U izjavi za Reuters, Apple je naveo da postoji dodatni vlasnički hardver i softver u iPhone 14 za novu funkciju za razmenu poruka.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: