Dahua

Odbegli osnivač kripto hedž fonda uhapšen u Singapuru

Vlasti su uhapsile kripto begunca Su Zhu, suosnivača bankrotiranog hedž fonda za digitalnu imovinu Three Arrows Capital, koji je očigledno pokušavao da pobegne iz Singapura.

PCPress.rs Image

Likvidatori koji upravljaju stečajnom masom propalog fonda, poznatog kao 3AC, rekli su u saopštenju u petak da je Zhu uhapšen na aerodromu Čangi u Singapuru, pokušavajući da otputuje iz grada države.

Zhu i suosnivač Kyle Davies osuđeni su na četiri meseca zatvora, navodi Teneo, firma za finansijsko savetovanje koja se bavi likvidacijom 3AC. Dejvisovo boravište ostaje nepoznato.

Sudovi u Singapuru presudili su Zhu zbog namjernog nepoštovanja sudskih naloga koji su ga primoravali da sarađuje u Teneovoj istrazi o potraživanjima povjerilaca i imploziji fonda od više milijardi dolara.

Na svom vrhuncu 2022. godine, 3AC je upravljao imovinom od oko 10 milijardi dolara, što ga čini jednim od najistaknutijih kripto hedž fondova na svetu. Firma je podnela zahtev za bankrot sredinom 2022. godine nakon pada cena kriptovaluta i posebno rizične strategije trgovanja u kombinaciji da izbriše svoju imovinu i ostavi je nesposobnom da otplaćuje kreditorima. 3AC je imao dugačak spisak partnera, a njegova propast pokrenula je talas bankrota širom sektora.

Davis, koji je i dalje na slobodi, suočava se sa sličnim nalogom suda. Policiji je naređeno da uhapsi Davisa i privede ga “bezbedno” kako bi mogao da odsluži svoju četvoromesečnu kaznu.

Dok je Zhu u pritvoru, Teneo kaže da će sarađivati s njim na pitanjima koja se odnose na 3AC, „fokusirajući se na povraćaj imovine koja je ili vlasništvo 3AC ili koja je stečena korišćenjem sredstava 3AC“. Kompanija je dodala da bi mogla tražiti dodatne sudske naloge protiv njega.

„Tokom čitavog procesa, prioritet likvidatora bio je povraćaj imovine 3AC i maksimiziranje prinosa za njegove poverioce“, naveo je Teneo u pisanoj izjavi.

U januaru, Davies i Zhu su navodno pokušavali da privuku investitore za novi poduhvat – tržište dugova u nevolji pod nazivom GTKS koje je tražilo da kapitalizuje na bankrotima u industriji.

Monetarna uprava Singapura, koja je odgovorna za regulisanje investicionih aktivnosti, zabranila je suosnivačima da sprovode regulisane investicione aktivnosti na devet godina, navodi Teneo.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *