Top50 Glas publike

Policija koristi softver za predviđanje kriminala

Iako je delovalo da je softver za predviđanje kriminala samo u domenu naučne fantastike, on će ubrzo početi da se primenjuje od strane policije.

minority report

Kako navodi Liberty, organizacija za zaštitu ljudskih prava, ogranci britanske policije su uveli ili planiraju da uvedu softver za predviđanje zločina. Ova organizacija veruje da korišćenje programa može da dovede do zaključaka koji se oslanjaju na predrasudama o etničkim manjinama i socijalno ugroženim grupama. Takođe, kritikuje se i manjak transparentnosti u sprovođenju ovih analiza. Ipak, o čemu se tačno radi i kako softver za predviđanje kriminala funkcioniše?

Da li je softver za predviđanje kriminala zaista rešenje?

Zastupnici ove metode indetifikovanja prestupnika smatraju da softver pomaže da se dođe do podataka kada su brojni ozbiljni zločini u pitanju. Pobornici korišćenja novih tehnologija u radu policije smatraju da se na ovaj način sprečavaju ozbiljni zločini i spašavaju životi. Iz policije čak tvrde da je reč o metodi koja ne uključuje etničku pripadnost, pol ili adresu stanovanja.

Reč je o softveru koji koristi algoritme kako bi analizirao policijske izveštaje i statistiku. Na osnovu toga se kreiraju šablon ponašanja koji pomaže policiji u daljem radu. U tom procesu se kreira mapa na kojoj se na osnovu podataka identifikuju kritične tačke. U te kraje se onda pojačava prisustvo policije kako bi se sprečili zločini koje je softver predvideo da se mogu desiti.

Pročitajte i:  Naoružani roboti kao policajci

uk police velika britanija policija

Da li je to ipak suvišni izveštaj?

Kao što softver može da predviđa kriminalne trendove, isto tako može na osnovu podataka da proceni šanse da lice počini zločin ili da bude žrtva. Interesantno je da su mnoge poznate kompanije uključene u kreiranje ovakvog softvera. Reč je o svetski poznatim IT gigantima kao što su IBM i Microsoft, ali i specijalizovane kompanije Predpol i Palantir.

S obzirom na to da je reč o prilično kontroverznom načinu obrade ličnih podataka, pojedine policijske organizacije su prestale da se koriste ovaj softver. BBC je kontaktirao policije grofovija Kent i Češir koje su izjavile da ne koriste više ove metode. Policija Kenta je još 2013. godine počela da koristi softver, ali je odustala od njega nakon isteka ugovora prošle godine. Iz češirske policije su izjavili da su koristili probno program od januara do novembra 2015. godine i da su od tada prestali.

Ipak, na nacionalnom nivou se sprovodi eksperimentalni projekat koji podržava vlada Velike Britanije. U ovom slučaju softver za previđanje kriminala obrađuje podatke o pet miliona ljudi koji se nalaze u policijskoj bazi. Zadatak softvera je da na osnovu dostupnih podataka zaključi kolike su šanse da lica iz baze izvrše zločin u budućnosti. Čini se da je u pitanju sistem koji će se verovatno menjati pod pritiskom javnosti, ali je za očekivati da će nastaviti da se razvija, naročito u konstantnoj atmosferi straha od terorizma.

Pročitajte i:  Velika Britanija uvodi nova pravila za tehnološke kompanije

Izvor: BBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,