ePlaneta

Re-Logic (autor Terraria igre) će finansirati dva gejming engine-a otvorenog koda

Odluka Unity-ja da počne da naplaćuje naknade svaki put kada se instalira naslov koji koristi njihov engine igre je razumljivo naišla na bes i razgovore o grupnim tužbama. Kao odgovor na bombu koju je Unity bacio, programeri Terraria igre, studio Re-Logic, je umeo da promoviše i podrži alternativne engine-e za igre otvorenog koda koje programeri mogu da koriste umesto njih. U postu na X, Re-Logic je nazvao Unity-jev potez „grabežljivim“ i „nedvosmisleno osudio“ predložene izmene naknade, kao i „način na koji su one uvedene pod kontrolom“.

PCPress.rs Image

Unity izgubio poverenje gejming zajednice

„Laki način na koji su godine poverenja koje je gajio Unity odbačene za još jedan način da se stisnu izdavači, studiji i igrači je najtužniji deo“, nastavio je programer. Re-Logic je rekao da jednostavna javna izjava nije dovoljna, tako da donira po 100.000 dolara za engine okruženja za igre otvorenog koda Godot i FNA. Takođe će nastaviti da podržava oba projekta dajući im po 1.000 dolara svakog meseca ubuduće.
Terraria je izuzetno uspešna i postala je jedna od najprodavanijih video igara tokom godina na svim platformama. Iako Re-Logic može da priušti ovakvu donaciju, to nije odgovornost kompanije — i zajednica to zna, na osnovu količine pozitivnih odgovora na njeno saopštenje.

Unity je prvi put predstavio svoje nove „naknade za vreme rada“, koje namerava da primeni 1. januara 2024, pre nedelju dana. Naknade će varirati u zavisnosti od plana koji programer koristi. Pretplatnik na Unity Personal i Unity Plus, na primer, platiće 20 centi po instalaciji nakon što dostigne 200.000 dolara prihoda u poslednjih 12 meseci i 200.000 doživotnih instalacija. Međutim, nekoliko dana nakon prvobitne objave, Uniti je odustao i obećao promene politike. Takođe je objašnjeno da će vlasnici usluga pretplate, kao što je Microsoft kada je u pitanju Game Pass, morati da plate naknade, a ne sami programeri. U ovom trenutku, tačni detalji Unity-evih naknada za Runtime ostaju nejasni, ali su obećali da će uskoro objaviti ažuriranje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,